«Påskelabyrinten» på NRK P1 og NRK 1

Ville ikke på TV

For første gang skal «Påskelabyrinten» i år også sendes på TV. Påskegeneral Viggo Valle (66) er ikke udelt positiv til det.

RADIO PÅ TV: Viggo Valle har ledet den radiosendte spørrekonkurransen «Påskelabyrinten» på NRK Radio siden 1987. I år vises programmet også for første gang på TV. Foto: NRK
RADIO PÅ TV: Viggo Valle har ledet den radiosendte spørrekonkurransen «Påskelabyrinten» på NRK Radio siden 1987. I år vises programmet også for første gang på TV. Foto: NRK Vis mer
Publisert

- «Påskelabyrinten» har vært et radioprogram i 34 år, og nå skal det plutselig bli tv-program også. Det byr på en del utfordringer, innrømmer Viggo Valle (66) på telefon fra NRK Tyholt i Trondheim.

Radioprofilen hadde selv ideen og har ledet det populære spørreprogrammet på P1 siden oppstarten i 1987. Denne påsken skal 66-åringen gjøre det samme på skjermen, men han er veldig usikker på hvordan resultatet blir.

Viggo Valle

  • Født 26. juli 1954 i Lofoten.
  • Norsk journalist og medieprofil i NRK.
  • Kjent som programleder for radioprogrammet Påskelabyrinten.
  • Har ledet programmet som går hver påske på NRK P1, siden oppstarten i 1987.
  • Er for første gang aktuell med programmet på tv.

- Deltakerne skal delta med video, fra smarttelefon, nettbrett eller pc. Da er vi prisgitt nettverket der vedkommende befinner seg. Vi vet jo at dekningen kan bli dårlig når mange skal på nett samtidig, så det blir spennende om vi får til det tekniske.

Utfordring på TV

NRK-ledelsen har i flere år ønsket å videreutvikle radioprogrammet til et tv-konsept, i takt med at radioprogrammer som «Dagsnytt 18» og «Nyhetsmorgen» også sendes på tv. Valle har derimot ment at programmet ikke har egnet seg for skjerm.

- «Påskelabyrinten» er så til de grader laget for radio, og er et program der jeg beskriver mennesker og steder slik at folk ser det for seg i sitt eget hode. Det blir en utfordring å gjøre det samme på tv, sier han. De faste innslagene med NRKs korrespondenter, og ikke minst musikkinnslaget der han setter over til Sven Nyhus kvartett som spiller «Kari-Pers polska», måtte endres. Han forteller at lyttere har trodd at Sven Nyhus (88) har sittet sammen med ham i studio hver påskedag. Nå måtte de lage en tv-innspilling av den gamle slageren for ikke å ødelegge illusjonen.

JOBBER TIL DAGLIG I P1+: Viggo Valle pønsker ut ideer til Påskelabyrinten hele året, men jobber til daglig som programleder i NRK P1 +. Foto: NRK
JOBBER TIL DAGLIG I P1+: Viggo Valle pønsker ut ideer til Påskelabyrinten hele året, men jobber til daglig som programleder i NRK P1 +. Foto: NRK Vis mer

- Det underholdningsinnslaget er blitt en greie som folk snakker om. Så nå, i Sven Nyhus 89. år, har kvartetten spilt det inn på nytt. Det er jeg fantastisk glad for at vi fikk til.

Enklere etter corona

Siden oppstarten i 1987 har Valle stilt hele 2517 spørsmål for å guide deltakere og lyttere fram til steder de kan reise mentalt, og i år er han klar med 70 nye oppgaver. Og tross utfordringer ser Valle fram til å teste det nye formatet. Han tror at coronakrisa kan ha gjort det enklere å løse en labyrint på skjermen.

- Vi er veldig usikre på om flere eller færre melder seg på, nå som deltakerne må filme seg selv. Men folk er blitt vant til å delta på skjerm via teams og zoom dette året. Nettet er også blitt ufattelig bra, så det er nok rett tidspunkt å prøve det på tv, sier han og legger til:

- Jeg er utdanna programingeniør i NRK, og har drevet med teknikk i store deler av min karriere. Så jeg synes teknisk nyvinning er gøy. Samtidig synes jeg det er spennende og ganske stas at et 80-tallsprogram fortsatt er populært. Man blir ydmyk, når man tenker på det.

Snart pensjonist

ALDRI PÅSKEFRI: NRKs Viggo Valle og samboer Lillian Wetting på Hell Stasjon utenfor Stjørdal der paret bor. Siden han utfordrer lytterne på radio hver påskedag, og hun jobber i varehandel, har de sjelden påskefri. - Vi tar langfri etter påske, forteller Valle. Foto: Jonas Frøland
ALDRI PÅSKEFRI: NRKs Viggo Valle og samboer Lillian Wetting på Hell Stasjon utenfor Stjørdal der paret bor. Siden han utfordrer lytterne på radio hver påskedag, og hun jobber i varehandel, har de sjelden påskefri. - Vi tar langfri etter påske, forteller Valle. Foto: Jonas Frøland Vis mer

For mange er hans «Kor ska vi reis?» blitt et viktig tilskudd til påskestemningen, og «Påskelabyrinten» trekker opp mot en million lyttere hvert år. Til sommeren fyller Viggo Valle 67 år, men han har ikke tenkt å pensjonere påskeprogrammet med det første.

- Jeg kan slutte til sommeren om jeg vil, og må slutte når jeg er 70 år. Min plan er å fortsette til jeg er 70 år. Men det viktigste er å gi seg mens etterspørselen er på topp. Jeg vil for enhver pris unngå at folk tenker: Hva er det han Valle driver med? Jeg fortsetter så lenge folk ønsker programmet. Jeg kan jo gjøre noe også etter at jeg har gått av med pensjon, mener Valle, som til daglig er programleder på P1+.

- Er ydmyk

Den geografiske spørreleken er blitt så populær at det har vært høylytte protester mot deltakere som leter opp svarene på internett. Valle forsøker hvert år å lage oppgaver som ikke lett kan løses via Google-søk. Kanskje kan tv-formatet endre på villigheten til å google?, undrer vi.

- Det er umulig å si, siden vi aldri har gjort det før. Å få hjelp er selvsagt lov, men det viktigste er å lage et sjarmerende program, og ikke bruke tida på å studere en søkemotor istedenfor å snakke med meg, sier han.

- Deltakerne kan ha med seg hjelpere som sitter parat, og på skjermen kan de kanskje vise fram at bestemor og bestefar sitter klar med sine hjelpemidler. Det kan høyne kvaliteten på TV-sendinga. Men de som foretrekker radio, skal på ingen måte bli skadelidende. Det må være fullverdig å høre på radio også, beroliger radiomannen alle trofaste lyttere.

Viggo Valle håper at lytterne i år sitter parat, og tror kanskje corona-krisa bidrar til ekstra interesse.

- Det tydet på det i fjor. «Påskelabyrinten» er den eneste totalt smittefrie reisen du kan ta, i år som i fjor. Du kan være med på en reise rundt om i hele verden, og den er helt ufarlig, lokker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer