Kommentar:

Ville neppe gjort det samme med en mann

Hva skal til for at forlagene legger sine stereotypier om kvinner med minoritetsbakgrunn til side?

DEBATT: Dagbladets anmelder reagerte på måten Shazia Majids nye bok ble presentert av forlaget. Foto: ASTRID WALLER / KK
DEBATT: Dagbladets anmelder reagerte på måten Shazia Majids nye bok ble presentert av forlaget. Foto: ASTRID WALLER / KK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvor liten kan en kulturdebatt bli?

I min anmeldelse av VG-journalist Shazia Majids bok «Ut av skyggene» kritiserte jeg Aschehougs omtale av boka. Fremfor å slå stort opp at den er banebrytende norgeshistorie om innvandrerkvinnene på 1970-tallet og deres etterkommere helt frem til i dag, kaller forlaget boka en «en kjærlighetserklæring» og presenterer den som en mor-datter-historie. Etter forlegger Harald Engelstads motsvar, fikk vi åtte minutter til å diskutere saken på Dagsnytt 18. Det har fått bokredaktør i Klassekampen, Bjørn Ivar Fyksen, til å mene at «dette landet trenger større kulturdebatter.»

Men denne debatten handler om noe langt mer enn et bokomslag. Internasjonalt har liknende diskusjoner pågått i årevis. Nylig besøkte britiske Siena Parker fra Penguin Random House Oslo for å snakke om forlagets manifest for mangfold til en blendahvit norsk forleggerstand. Til Morgenbladet uttalte Aschehougs direktør, Mads Nygaard: «Det interessante er i hvilken grad man klarer å gjøre dette til noe mer enn en parole.» Utgivelsen av Majids bok kunne vært en anledning til å være langt mer offensiv. For hennes bok er mye mer enn en mor-datter-historie. Ikke minst på grunn av researcharbeidet. Hun baserer den historiske fremstillingen på et stort tilfang av avisartikler, rapporter, forskningslitteratur, intervjuer og nye tall fra Statistisk Sentralbyrå. Resultatet er at «Ut av skyggene» er en uomgjengelig bok for alle som vil forstå hvordan Norge ble flerkulturelt – presentert som en kjærlighetserklæring. Forlaget ville neppe gjort det samme med en mannlig forfatter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer