Ville netter i Benidorm

En rød truse, fem par hvite go-go-støvler, tusen gærne spanjoler og en forsvunnet vokalist. FREDAG ble med norske The Launderettes på 60-tallsfestivalen Wild Weekend.

- HAR DERE begynt å hilse på klanen? spør Ragna Nordenborg, organist i The Launderettes.

De andre jentene i bandet nipper til ølglassene sine.

- Finn dem uten blått hår og pudder. De uten rullator. De er her i samme ærend som oss. På festival, fortsetter hun og nikker mot strandpromenaden rett utenfor.

Pensjonister dytter og triller forbi, med krøllete småbikkjer på slep. Nede i sanda stripper en gammel dame ned til et blomstrete telt av en badedrakt. Det er ikke mye frekt over Benidorm, eller Beni New York. I hotellresepsjonen på Palm Court, der The Launderettes snart skal bryte alle husreglene i boka, leier de ut rullatorer - andadores , ikke mopeder. Det er få rockere å se ute i solskinnet i Benidorm. Men jentene har ingenting å frykte, for om få timer skal tusen hylende spanjoler og tilreisende rockere fra hele verden sikle gjennom hasjrøyken opp på jentene med de frekkeste hvite go go-støvlene. Og Ragna skal vise den lille røde trusa si for verdenspressen. The swinging sixties er tilbake i Benidorm, med sex, dop og rock\'n\'roll.

WILD WEEKEND er festivalen for de som elsker sekstitallet: livsstilen, moten og musikken. Rundt tjue band fra hele verden og over tusen tilreisende skal feste i tre lange dager, med go go-dansere, strippere, jenter med strålepistol, og gutter med pelsen på snei rundt livet.

Festivalen er helt utsolgt, for stadig flere får øynene opp for garagemiljøet. Sekstitallet er in, både når det gjelder klær og musikk. Twiggy-garderoben selger som hakka møkk på H&M, og The White Stripes har sparket garagerocken inn på listene igjen. Fire store tv-kanaler, fra Spania, Frankrike, England og Italia er hjertelig tilstede på festivalen, og The Face har kommet for å ta bilde av trusa til Ragna.

Men det skal vi komme tilbake til.

- Festivalen er et slags Bylarm for garagerockere, forteller Cecilie Asker, trommis i The Launderettes.

- Plateselskap fra hele verden kommer hit, og festivalen er den største på sekstitallsrock, garage, beat, surf og punkrock. Det er hard festing om kvelden, og hard business om dagen, og så spiller man for drømmepublikummet, fortsetter hun.

Drømmepublikummet har kledd seg i tråd med temaet for festivalens første dag, «The Past». Guttene har Flintstone-pels, jentene har kjøttbein i håret og pelsbikini. Hasjrøyken ligger tung over lokalet. Nede ved toalettene er det til tider tre køer: de som vil ha sex, de som vil ha dop og de som bare vil tisse. Om tjue minutter skal jentene på scenen, og tradisjonen tro har vokalisten, Ingvild, forsvunnet. Det er ikke første gang.

- HVOR ER INGVILD? Det er Linda Kastbakken, gitaristen i The Launderettes, som spør. Ragna, Cecilie og bassisten Siri Eriksen sitter i plaststolene utenfor hotellet og drikker øl. Klokka er rundt fem på fredag, og sola varmer forsiktig mellom høyhusene. Noen mumler noe om at da de så Ingvild sist, for ett par timer siden, var hun påseila og tok bilder i et lyskryss. Ingen har sett henne siden. For å lette på stemningen forteller Ragna om sin nær-horekunde-opplevelse midt på blanke formiddagen i Gamlis-Benidorm. En høflig eldre mann ville gjerne ha henne i en til to timer, mot betaling.

Det er straffen for å ha det blondeste håret i byen.

Alt er ikke bare sorgen, Ragna har nemlig møtt igjen sin flørt Carlos, fra festivalen to år tilbake. Han er mørk, kjekk og litt overdramatisk, og etter fem minutter var de på kliner\'n.

De andre jentene er imponert.

ÅRETS WILD WEEKEND er den fjerde i rekken, og holdes for andre gang i Benidorm. Tidligere har festivalen vært i London, og i Camber Sands utenfor London. Kjæresteparet Josh Collins og Babz Hanf er kongen og dronninga av festivalen, de er glødende opptatt av alt som lukter av sekstitallet, og har i tillegg til å arrangere alle festivalene også holdt såkalte Frat Shack-fester i London. Han er Tikikunstner og filmregissør, hun er go go-danser og klesdesigner. Under festivalen er han dj og konferansier, og Babzoticas Go Go goddesses er et av festivalens mest populære innslag.

Like før The Launderettes skal på scenen, introduseres go go-danserne for publikum, seks jenter og en tynn spjæling av en mann. De bytter på å danse i burene foran scenen, og publikum har svette fantasier om å få komme inn i det aller helligste. En frådende japaner med rød og hvit stripete genser blir dratt opp, og skriker som en jente av glede.

Cecilie har rigget seg til ved trommesettet bak sceneteppet, Linda skrur på gitaren sin, og Ingvild er fortsatt borte.

- Kan noen lete etter Ingvild? spør Cecilie og høres bare ørlite grann stressa ut.

TIDLIGERE PÅ KVELDEN er det full aktivitet på rom 6102 på Palm Court Hotel, hvor Linda, Ingvild og Ragna deler rom. Klokka har blitt åtte og jentene går gjennom låtene, med en veldig glad og tilstedeværende Ingvild i den slitne sofaen. Hun har et melkeglass med whisky i hendene, og stemmen bærer helt utpå fortauet.

- Jeg gleder meg så jævlig mye til å spille, jeg har lyst til å dø! sier hun med ettertrykk.

Men dusje vil hun ikke, for det er kjedelig. Ragna viser fram festivalens korteste minikjole, og uten oppfordring blotter hun trusa til fotografen for første gang. «Let\'s do it again!» står det med hvite bokstaver på det røde bomullsstoffet. Cecilie holder på å ødelegge sminken med et par svikefulle løsvipper.

- Dette er en kvinne på randen av nervøst sammenbrudd! (mascaraen renner nedover ansiktet). At det skal være så jævlig vanskelig å sette på et par løsvipper! Du skal ha erfaring fra Midtøsten-diplomati for å klare en konsert som dette her. Jeg orker ikke tenke på hvor mye whisky Ingvild har drukket, sukker hun.

Inne på det andre rommet legger Ingvild ut om hennes slemme barndomsvenninne som stjal sjokoladen i julekalenderen hennes, mens hun får hjelp med sminken.

- Jeg tror vi må gjennom et sammenbrudd til, sier Siri lakonisk.

DANSERNE KLATRER ned fra burene.

- I try to go with the music and be sexy. It\'s like a striptease , forteller go go-danser Alexandra fra Nederland. Hun har kjøttbein og tenner på bh\'en og trusa, og en lang tynn nese med krøll på. Så titter hun opp på jentene i The Launderettes som endelig er fulltallige bak sceneteppet fem minutter før start.

- But I also play in a surf band , sier hun.

Så starter konserten. Ingvild bruker mye kropp og mye stemme, og publikum strømmer mot scenen. På «I wanna jump your bones» står stemningen i taket, Siri ofrer knærne og kaster seg ned med bassgitaren, og ingen legger merke til at Ingvild nesten snubler over en monitor. Før sceneteppet dras for, trekker Ragna opp kjolen og blotter trusa si for tusen publikummere. De skriker av glede.

Etter konserten står Cecilie og snakker med Anouschka, fra Thunderbaby Records. Hun er over seg av begeistring, vil kjøpe plater og kan ikke få rost Ingvild nok.

- She is so cool! I really like her style. Was she drunk? No? I love her!

DET ER KLART FOR AVREISE. Tre dager med festing har gått hardt ut over helsa. Kofferten med egne plater er tømt og fylt opp igjen med nye plater, og sminken fra kvelden i forveien sitter fortsatt på ansiktet. Eggerøre og cola forsvinner ned i hese halser.

- Jeg er redd dette kan bli en veldig lite glamorøs ending på festivalen, sier Ingvild som ser skammelig pigg ut i en preppy Fred Perry genser.

Cecilie sliter fortsatt med ettervirkningene av intens flørting med han som var ansvarlig for ølbongene. Hun har ikke sovet ett minutt, og har fortsatt oppadstigende promille.

- Denne festivalen er et helvete. Jeg skulle ønske jeg aldri dro hit. Jeg har lyst til å legge meg ned i fosterstilling og dø, sier hun og kniser. Om en time skal hun låses fast i et flysete med retning Norge.

JENTENE ER SVETTE etter konserten og trekker ut blant Tikistatuer, skjeletter, palmetrær og frisk luft. Plutselig dukker den litt sleske The Face-fotografen opp. Han har fått tips fra en av bandets diehard-fans som mener bandet hadde kveldens beste gig. Han knipser noen bilder, men først da Ragna for tredje gang blotter trusa, får han full tenning.

- And now, let\',s do some photos with only you?

Ragna flirer og bretter opp kjolen to centimeter. For tredje gang.

Let\'s do it again.

SCENEBEIN I GO GO-STØVLER: Ingvild i norske The Launderettes synger med sexy whiskystemme. Siri ofrer kneskålene og blotter trusa.
PELVIS SPRESLEY: Elefantmannen skremte vettet av damene med strippinga og ble til slutt bedt om å pakke inn snabelen igjen.
FESTENS KONGE OG DRONNING:</B> Josh Colins og Babz Hanf er kjærester og primus motor for alle 60-talls arrangementer nord og sør for ekvator.
RØDT FLAGG: Trusa fra bandet The Groovie Ghoulies skulle få 1000 spanjoler til å hyle, og The Face-fotografen til å tenne. - Utrolig hva kreativ merchandise kan gjøre, flirer Ragna i The Launderettes.