NY ROMAN: Vigdis Hjorth er denne høsten aktuell med ny roman - også denne gangen om en kvinneskikkelse. Foto: LARS EIVIND BONES
NY ROMAN: Vigdis Hjorth er denne høsten aktuell med ny roman - også denne gangen om en kvinneskikkelse. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

- Ville passet mitt image å hente en svart mann fra Cuba

Les utdrag fra Vigdis Hjorths nye roman.

||| Hver lørdag i sommer presenterer Dagbladet utdrag fra høstens mest imøtesette romaner. Utdragene publiseres på Db.no/litteratur mandagen etter.

• Les utdrag fra Vigdis Hjorths «Snakk til meg» her.

Slik presenterte Dagbladet handlingen i Vigdis Hjorths siste bok da høstens bøker ble presentert:

«En middelaldrende, forsiktig bibliotekar fra en norsk småby reiser til Cuba, og lar seg forføre av en svart, juristutdannet mann, som spiller trommer og synger i hotellets bakhage.»

Hjorth tar det selv opp:

- Når det oppsummeres på denne måten høres det ut som selve klisjeen. Men det er det altså ikke. Dette er alvor, sier hun.

- Min kvinne reiser ikke for å finne sin indre kubanerinne. minn hovedperson er så langt fra en ukebladheltinne du kan komme.

- Ok, så får forsøke å karakterisere bokas hovedperson selv da?

- Hun er vel en ganske forsiktig kvinne som har levd lovlig, og fulgt reglene for hvordan du skal oppføre deg som bibliotekar og mor. Det er ikke noe oppsiktsvekkende eller eventyrlig i tilværelsen hennes.

- Men så drar hun altså til Cuba?

- Ja, det er litt tilfeldig. Men det setter i gang prosesser i henne, i forhold til fortida, til sønnen hennes, til henne selv og til myndighetene.

Utdraget fra «Snakk til meg» i Dagbladet i dag, beskriver en scene fra en norsk politistasjon. Hovedpersonen blir grundig avhørt fordi hun har søkt om turistvisum for sin kubanske flamme. Kvinnen får klar beskjed av politimannen: «Du vet, Norge kan ikke være trampoline for kubanere som vil ut av Norge.»

- Vil du si noe politisk med dette?

- Dette er en kvinne som aldri har vært kritisk til myndighetene, da er det ganske rart å komme på politistasjonen og bli mistenkeliggjort bare fordi du vil at kjæresten din skal komme på besøk. Det gjør noe med forholdet ditt til myndighetene.

- Har du selv vært på Cuba?

- Jeg har vært mye på Cuba, første gang i 2004. De siste bøkene mine er skrevet der. Cuba er et mytologisk sted for raddiser. Og ja, jeg har truffet mange flotte menn på Cuba.