SLAKTER KRITIKERNE: Ketil Bjørnstad, her fotografert på terassen hjemme på Nordstrand i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLAKTER KRITIKERNE: Ketil Bjørnstad, her fotografert på terassen hjemme på Nordstrand i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Ketil Bjørnstad

Ville slenge ølglass i ansiktet på bokanmelder: -Jeg blir forbløffet over det sinnet som ligger bak

Forfatter Ketil Bjørnstad med frontalangrep på en rekke navngitte personer i ny bok.

(Dagbladet) Forfatter Ketil Bjørnstad hudfletter flere navngitte kritikere i sin nye roman «Åttitallet».

Romanen er den tredje boka i Bjørnstads selvbiografiske syklus «Verden som var min». I boka blir anmeldere blant annet omtalt som «mobbere».

Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås, litteraturkritiker Bernhard Ellefsen, journalist Marius Lien, teateranmelder Hans Rossiné, og den avdøde musikkritikeren Ståle Wikshåland er blant dem som får gjennomgå.

Men aller hardest går Bjørnstad ut mot Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. I boka forteller han blant annet detaljert om et møte med Krøger på forlaget Aschehougs kjente hagefest i fjor.

«Måten hun kom mot meg, med skjørtet sitt og joggeskoene. Så selvfølgelig, vel vitende om at det ikke var et eneste menneske i Norges land hun hadde skrevet mer foraktfullt om,» skriver Bjørnstad.

ANGRIPES: Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ANGRIPES: Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Bjørnstad sier Krøger i samtalen at hun kan fortelle om den avdøde forfatteren Stein Mehrens damebekjentskaper. Dette fører til at han vil slenge et glass i ansiktet hennes:

- Stemplet som sexist

«Jeg står nærmest lamslått og tenker at jeg kunne gjort slik man gjorde så mye mer på seksti- og syttitallet, slengt hvitvinsglasset, eller helst et ølglass, rett i fjeset hennes, ikke bare på grunn av det obskøne i budskapet, i forhold til en mann som ikke der og da kunne forsvare seg, men som takk for alle anklager jeg gjennom årene ikke hadde kunnet svare på, fordi en forfatter alltid vil tape i en sånn debatt».

FÅR PASSET PÅSKREVET: Bernhard Ellefsen. Foto: NTB Scanpix
FÅR PASSET PÅSKREVET: Bernhard Ellefsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Glasset skulle være en «takk for at hun, i den siste anmeldelsen av meg, hadde stemplet meg både som sexist og rasist. En takk for de hårreisende sjikanene, ikke bare av meg, men av utallige forfattere som hadde vært rammet av henne», skriver Bjørnstad.

- Ren hevn

- Såpass får vi anmeldere tåle. Men jeg blir forbløffet over det sinnet som må ligge bak. Dette virker som ren hevn mot kritikere som ikke liker bøkene hans, sier Cathrine Krøger (52).

Blant annet omtaler Bjørnstad anmelderen slik: «Selvskrytet, den konstante opphisselsen som preget både personen og skriveriene hennes, at hun hadde studert litteratur, de dårlig formulerte setningene, beskyldningene som kunne gi leseren følelsen av at en mislykket forfatter egentlig var en morder som burde stenges inne eller avlives, og at en vellykket forfatter kunne ha Messias-liknende egenskaper».

Krøger ble opprinnelig spurt av Dagbladet om å anmelde boka, men måtte si fra seg oppdraget da hun leste karakteristikkene av henne selv.

Kan ikke anmelde

Hun regner med at de andre kritikerne han omtaler, heller ikke kan anmelde boka.

- Det betyr at han nå gjør kritiske kritikere inhabile. Noe som åpenbart er en fordel for ham, men som gjør at vi like godt kan slutte med kritikk hvis dette blir malen. Sånn sett må da dette være prinsipielt betenkelig, sier Krøger.

- Men kritikere har mye makt. Må dere ikke tåle at forfatterne svarer?

- Jo, selvfølgelig skal de kunne ta til motmæle. Gjerne slakte anmeldelsene våre for den del. Men da må det gjelde sak og ikke person. Jeg skulle ønske han kunne konkretisere hva ved anmeldelsene han reagerer på. Det han skriver her er jo bare karakteristikker og påstander, sier Krøger og legger til;

- Det som forundrer meg mest, er at en så proff forfatter som Bjørnstad tenker at stoff som dette blir en god roman. Spør du meg passer det best som slarv rundt kafébordet, sier Krøger.

- Gjør seg til offer

Sammen med Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås blir Krøger omtalt som mobber. Bakgrunnen var et bokarrangement i Spikersuppa i regi av Bokklubben, der de to ble bedt om å velge høstens beste og verste bok.

Krøger mener at det blir feil å se dårlige kritikker som mobbing.

- Det er dette krenkelsesamfunnet som omgir oss. Hvis kritikk - eller slakt for den del - skal være mobbing, blir hele kulturlivet temperaturløst.

- Jeg må jo også si at jeg synes det er merkelig at en forfatter av Bjørnstads kaliber skal gjøre seg til et offer, slik han gjør, avslutter Krøger.

- Makt til å felle dommer

Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås mener det er helt greit at Bjørnstad tar til motmæle gjennom romanen.

- Vi har makt til å felle dommer, følgelig er det helt i orden for meg å få et offentlig svar, sier Farsethås, og legger til:

- Forøvrig er jeg overrasket over at jeg som er født i 1973, og begynte som anmelder rundt 2000, er viet så stor plass i en bok om 1980-tallet.

- Du blir anklaget for å være mobber?

- Det har jeg ingen kommentar til, utover at lesere selv kan gjøre seg opp en mening etter at de har lest mitt arbeid og Bjørnstads arbeid, sier Farsethås.

- Ikke enig

Morgenbladets anmelder Bernhard Ellefsen får også passet sitt påskrevet.

Bjørnstad forteller i boka at anmelderen Ellefsen skrev at «en eneste setning fra Per Petterson hadde mer litterær tyngde enn 800 sider fra Bjørnstad. Triumferende tar han setningen inn i sin egen anmeldelse, setter to forfattere direkte opp mot hverandre, som om han var programleder i Farmen, for å håne meg ekstra og gni det inn».

- Jeg ser ingen prinsipielle problemer med at Bjørnstad tar til motmæle. Jeg er selvfølgelig ikke enig i noe av det han skriver, men det blir da i det minste energisk romanprosa av det. Og at han har rett til å slå tilbake, at det så å si er «greit», kan det selvfølgelig ikke være noen tvil om, sier Ellefsen til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Ketil Bjørnstad, men forfatteren ønsker ikke å uttale seg om boka før den lanseres fredag.