Ville stoppe NRK-sending

BERGEN (Dagbladet): Komponisten John Persen var rasende etter Edvard-utdelingen på NRK1 søndag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Under sendingen ble det spilt et utdrag fra hans verk «Arvesøl». Persen mente framføringen med Bergens-filharmonien var en skandale og førsøkte å stanse opptaket før det ble sendt på TV.

John Persen vant en Edvard for «Arvesøl» i klassen samtidsmusikk mindre verk. Men tanken om heder og en sjekk på 25000 kroner fikk ikke hvile lenge i Persens sinn. Da Bergens-filharmonien med den amerikanske dirigenten George Manahan spilte utdraget, gikk Persen i svart. Dagbladet snakket med ham to timer etter konserten, og selv da nærmest frådet han.

- Her har vi en dirigent som mangler det helt elementære for å lede et orkester. Tempofølelse, rytme og timing. Han kunne ikke gi de mest elementære signaler til musikerne når de skulle inn. Hvordan i helvete er det mulig at det hyres et slikt menneske til å lede et så ellers fremragende orkester? Jeg er dypt sjokkert over at det faktisk er mulig.

«Ute å kjøre»

- Kan det være at din musikk er spesielt komplisert?
- Den er ikke enkel. Men også med en så enkel låt som Jan Eggums var timingen helt ute å kjøre. Hvorfor bruker ikke arrangørene andre ensembler som spiller ekstremt godt, som BIT 20, Oslo Sinfonietta eller Cikada? Vi kan ikke leve med orkestermusikere som spiller på samme nivå som fra tida etter 2. verdenskrig. Spesielt graverende er dette fordi Edvard-prisen skulle være en heder til opphavsmenn. I stedet trøkkes vi ned i gjørma. I en offentlig sammenheng.

Flere reagerte

George Manahan var ikke tilgjengelig for kommentar i går, men Geir Gaarder fra medarrangørene TONO er ikke helt uenig med Persen.

- Som gammel musiker skjønner jeg hva han mener. Det var flere i salen som forstår kritikken. Men som administrator har jeg ikke lyst til å kommentere det kunstneriske innholdet. Vi får ta med dette når vi nå skal til å evaluere prosjektet.

- Vil Manahan bli hyret igjen?
- Ikke på mitt initiativ.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer