Ville tjene rått på ny kringkastingssjef

I juli 1999 hentet daglig leder Steinar A. Hopland i hodejegerfirmaet Heidrick & Struggles Marie Jore Ritterberg til stillingen som økonomidirektør i Norske Skog. Det samme firmaet foreslo Ritterberg som kandidat til stillingen som ny NRK-sjef - bare halvannet år seinere.

På det turbulente styremøtet i NRK sist fredag gikk samtlige styremedlemmer mot Torger Reves forslag om å ansette Marie Jore Ritterberg som Førdes etterfølger i NRK.

Dette kan ha kostet både Reve og Heidrick & Struggles jobben.

Forholdt seg til Reve

Søndag ble det kjent at det anerkjente sjefsjegerfirmaet Heidrick & Struggles trakk seg fra oppgaven med å finne ny NRK-sjef på grunn av alle lekkasjene. Etter det Dagbladet erfarer skal firmaet ha blitt bedt om å trekke seg fra oppgaven.

- Det stemmer ikke. Det var jeg som tok initiativet til at vi måtte frigis fra oppgaven, sier daglig leder i Heidrick & Struggles, Steinar A. Hopland, til Dagbladet.

- Følte du at dere hadde styrets tillit?

- Det er vanskelig å svare på. Vi arbeidet bare opp mot styrets formann. Han var vår arbeidsgiver, sier Hopland, og sikter til avgåtte Torger Reve.

Benekter

Heidrick & Struggles var firmaet som fant fram til Reves siste kandidat, Marie Jore Ritterberg fra Norske Skog.

Det samme firmaet skaffet i 1999 Ritterberg jobben som økonomidirektør i Norske Skog.

- Det stemmer ikke, sier Steinar A. Hopland.

- Så dere skaffet ikke Ritterberg jobb i Norske Skog?

- Jeg kan ikke kommentere hvilke bedrifter vi har jobbet med og ikke jobbet med, sier Hopland.

Konserndirektør for økonomi og finans i Norske Skog, Jan Kildal, bekrefter overfor Dagbladet at Heidrick & Struggles skaffet Ritterberg til jobben som økonomidirektør i Norske Skog.

- Ja, det stemmer, sier Kildal.

Uvanlig

- Man ansetter ikke samme person to ganger. Det må i tilfelle være etter avtale med vedkommendes overordnede. I vår bransje er det en akseptert etikk at vi har en off-limit i en periode på forhånd avtalt med oppdragsgiver. Vi henter ikke ut en person fra en bedrift vi har jobbet for tidligere før denne perioden er over, sier administrerende direktør i hodejegerfirmaet Korn/Ferry International, Torbjørn Gjelstad.

Den perioden er vanligvis to år.

I mars i fjor begynte den tidligere personaldirektøren i Norske Skog, Bjørn-Frode Jacobsen, i Heidrick & Struggles.

Hodejegere i kø

Vanligvis betales firmaet 1/3 av første årslønn for personen de skal finne. Ritterberg hadde i 1999 en skattbar inntekt på nærmere 800000 kroner, noe som betyr at Heidrick & Struggles har fått nærmere 300000 kroner for oppdraget.

Dersom de hadde greid å skaffe en ny NRK-sjef, ville lønna for hodejegerne vært rundt 400000 kroner.

Dagbladet vet at nye hodejegerfirmaer står i kø for å påta seg oppgaven å finne Førdes etterfølger i NRK.

SJEFSJAKTER: To ganger har daglig leder Steinar A. Hopland i hodejegerfirmaet Heidrick & Struggles headhuntet eller forsøkt å hente Marie Jore Ritterberg til lederstillinger i norske bedrifter.