Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ville vært spennende selv om handlingen var lagt til månen

Er Deon Meyer Sør-Afrikas beste krimforfatter?

SPENNINGSMESTER: At Deon Meyer regnes som Sør-Afrikas beste krimforfatter er det ingenting å si på. Hans siste krim viser at han behersker håndverket til fingerspissene. Foto: Philippe Matsas/Tiden
SPENNINGSMESTER: At Deon Meyer regnes som Sør-Afrikas beste krimforfatter er det ingenting å si på. Hans siste krim viser at han behersker håndverket til fingerspissene. Foto: Philippe Matsas/Tiden Vis mer

ANMELDELSE: En ung kvinne blir funnet med strupen skåret over, en alkoholisert sangstjerne ligger døddrukken med en revolver i hånden. Ved siden av henne ligger ektemannen med et kulehull i brystet. En ung amerikansk jente er på flukt gjennom Cape Towns gater, jaget av forfølgerne, hensynsløse og rå.

Fra førstebetjent Benny Griessel blir vekket av telefonen klokken 05.37 om morgenen til han forlater politihuset klokken 18.37 samme kveld opplever han mer enn de fleste gjør i løpet av et helt arbeidsliv.  

Kampen mot klokka Deon Meyer regnes som Sør-Afrikas fremste krimforfatter, og det er ikke på noen måte til å undres over.

«13 timer» er en stilsikker roman, skrevet av en forfatter som kjenner sine litterære virkemidler og vet hvordan han skal bruke dem.

Det tydeligste er tidspresset, kampen mot klokka. Klarer de å finne den amerikanske jenta før forfølgerne?

image: Ville vært spennende selv om handlingen var lagt til månen

Som virkemiddel for å skape spenning er det uovertruffent. Dernest har forfatteren valgt å fortelle historien gjennom perspektivet til hele fire ulike etterforskere, kollegaer, men svært ulike i lynne og arbeidsmetoder.  

Akkumulert spenning Deon Meyer bruker mye av den samme teknikken som i sin tid gjorde tv-serien «24» så berømt.

Han klipper effektivt mellom perspektivene til de fire etterforskerne, scenene skisseres kort og knapt, og slippes når de er på sitt mest spennende. På den måten oppnår han at historien nærmest akkumulerer spenning, den skrus til, intensiteten stiger og tempoet øker, slik vannet i en elv renner raskere når det passerer gjennom et trangt juv.

Lærerik bonus Det er antakelig bortimot umulig å være en upolitisk forfatter i Sør-Afrika, og Deon Meyer er intet unntak.

Hjemlandet er til stede i hver setning, klasse- og rasemotsetningene, det voldsomme byråkratiet, korrupsjonen og volden.

Beskrivelsene blir en fin og lærerik bonus i en thriller som ville vært spennende selv om handlingen var lagt til månen.