- Ville vært uhørt før Trump

Hadde Donald Trump blandet seg inn i en rettssak på samme måte som han ba den svenske statsministeren om å gjøre denne uka, ville han trolig blitt avsatt, mener advokat John Christian Elden.

KJENDISENE REAGERER: ASAP Rockys tiltale skaper reaksjoner. Foto: NTB Scanpix/ Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

n- Gi Asap Rocky sin frihet. Vi gjør så mye for Sverige, men det ser ikke ut til å gå den andre veien. Sverige burde fokusere på sitt ordentlige krimproblem.

Ordene tilhører den amerikanske presidenten, Donald Trump. Han er bare én av flere som har kastet seg inn i kampen for Asap Rockys frihet, etter at han torsdag denne uka ble tiltalt for kroppsskade.

- Skuffet over Löfven

Rapperen - som egentlig heter Rakim Mayers - var involvert i en voldshendelse i Stockholm 30. juni, og ble varetektsfengslet som følge av dette. Den svenske påtalemyndigheten har satt av tre dager til rettssaken, som skal begynne førstkommende tirsdag.

Donald Trump har, sin vane tro, tatt til Twitter for å uttrykke sin mening om saken.

JOHN CHRISTIAN ELDEN: Advokat Elden er svært kritisk til at Trump trekker inn den svenske statsministeren Stefan Löfven. Foto: NTB Scanpix
JOHN CHRISTIAN ELDEN: Advokat Elden er svært kritisk til at Trump trekker inn den svenske statsministeren Stefan Löfven. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Veldig skuffet over statsminister Stefan Löfven for at han ikke kunne gjøre noe. Sverige har sviktet vårt afroamerikanske samfunn i USA. Jeg har sett videoene av ASAP Rocky, og han ble forfulgt og trakassert av folk som ville ha trøbbel, skrev presidenten på Twitter.

Advokat John Christian Elden reagerer på hvordan den amerikanske presidenten forholder seg til den svenske rettsgangen. Han er spesielt kritisk til at Trump trekker inn statsminister Stefan Löfven.

- At han tror han kan og bør påvirke andre regjeringssjefer til å gripe inn i sine land mot et uavhengig rettsvesen, er så i strid med det vi kaller en rettsstat at det før Trump-æraen ville vært uhørt, skriver Elden i en SMS til Dagbladet.

Hadde Löfven grepet inn på vegne av Asap Rocky, mener Elden at det kan sammenliknes med om Trump skulle gripe inn i rettssaken mot overgrepstiltalte Jeffrey Epstein og beordre ham løslatt.

- Da ville Trump trolig blitt felt i riksrett og avsatt.

BILDEBEVIS: I dag kom nyheten om at den amerikanske rapperen Asap Rocky (30) er tiltalt for kroppsskade. Disse bildene er en del av politiets bevis mot den ham. Video: Expressen TV Vis mer

Den amerikanske presidenten er tydelig i at han krever frihet for sin amerikanske statsborger. I et av innleggene skriver han at han «så opptakene til Asap Rocky, og han ble forfulgt og trakassert av trøbbelmakere». Det har ikke gått Elden hus forbi.

- Hvis Trump har vitneopplysninger om hva som skjedde i Stockholm som kan ha betydning for straffesakens utfall, kan han melde seg til statsadvokaten i Sverige og gi vitneforklaring, så teller den selvsagt like mye som andre vitner, sier han.

- Trump viser mistillit

Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, synes ikke det er oppsiktsvekkende i seg selv at Donald Trump prøver å jobbe for at Asap Rocky, som er en amerikansk borger, skal frigis.

- Norge - og nordiske land - scorer normalt høyt på ulike rettsstatsindekser, noe som betyr at de har en høy grad av ivaretatt rettssikkerhet. Det som er spesielt er at Trump viser mistillit til det, sier Marthinussen, og påpeker:

- Den videoen i seg selv gir grunn til å kikke nærmere på saken. Det er grunn til å se om det kan foreligge noe straffbart.

Også Marthinussen mener det er lite hensiktsmessig av Donald Trump å ringe Löfven. Men at det ikke nødvendigvis er like innlysende for en amerikaner, som er vant til en påtalemyndighet som velges fram gjennom politiske kanaler, og at det er større rom for å henlegge saker bare fordi påtalemyndigheten ønsker det.

- Det er viktig at påtalemyndigheten er uavhengig, og gjør sitt atskilt fra politisk press og andre mulige ting. Twittermeldingene til Donald Trump illustrerer bare at han ikke vet hvordan et nordisk rettssystem fungerer. Ut fra det vi vet om Donald Trump er det ikke nødvendigvis sikkert han bryr seg om det heller.

REAGERER: Asap Rockys mor, Renee Black, vil ha sønnen sin hjem snarest mulig. Video: Expressen Vis mer

- Ingen kausjon i Norden

Donald Trump var kjapt ute med å vise støtte til Asap Rocky. Få dager etter at det ble kjent at påtalemyndigheten forlenget varetektsfengslingen, hevdet Trump å ha gjennomført en samtale med Löfven.

Her skal han ha forsikret den svenske statsministeren om at «det ikke er noen rømningsfare for Asap», og sågar tilbudt seg å «personlig betale kausjonen hans».

- Å si at det ikke er noen rømningsfare, det er en overdrivelse. Her er det utenlandske statsborgere som er på territoriet kortvarig. Da er det problematisk å slippe dem fri, for da reiser de selvsagt hjem, sier professoren.

Dessuten er tilbudet om å betale kausjon ganske verdiløst, ifølge både Elden og Marthinussen. Selv om det finnes en formell mulighet for å få slippe ut mot betaling, er ikke dette noe vi normalt bruker i Norden - noe også flere har påpekt på Twitter.

Elden skriver at han tror det bare er gjort én gang i Norge etter loven fra 1981, av dommer Strøm. Og da ble det omgjort av lagmannsretten.

- Vi slipper normalt ikke folk på kausjon. Vi har andre kriterier, sier Marthinussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer