MASSEGRAV: Kamenica i nærheten av Zvornik. I massegrav nummer i Kamenica to ble det funnet 506 lik. Den islandske arkeologen Eva Kolowski holder opp hånden til en av ofrene. Foto: Tarik Samarah/HL-senteret
MASSEGRAV: Kamenica i nærheten av Zvornik. I massegrav nummer i Kamenica to ble det funnet 506 lik. Den islandske arkeologen Eva Kolowski holder opp hånden til en av ofrene. Foto: Tarik Samarah/HL-senteretVis mer

Ville verden reagert annerledes i dag?

I år er det 20 år siden Srebrenica. 20 år siden det ufattelige skjedde, da 8372 gutter og menn ble massakrert i Srebrencia, en liten by i den nordøstlige delen av Bosnia-Hercegovina.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den brutale nedslaktingen skjedde på meget kort tid, mellom 6. og 16. juli 1995. Bakgrunnen var enkelt fortalt: I mai 1993 hadde FN utpekt Srebrenica og fem andre byer som var beleiret av bosniske serbere som «sikre områder», under beskyttelse av fredsbevarende styrker.

I to år levde muslimene i Srebrenica med frykt og sult, da de serbiske styrkene blokkerte humanitære konvoier fra å komme inn i byen. FN var frustrert over serbernes manglende samarbeidsvilje, og foreslo at enklavene skulle forlates.

Dette oppildnet den bosnisk-serbiske armeen til å slå seg inn i Srebrenica, mens de nederlandske fredsbevarende styrkene ble paralysert, og de bosniske forsvarstroppene bestemte seg for å forlate byen og overlate den til skjebnen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn