Ny Ingmar Bergman-bok

- Villedende og på grensen til falskneri

Dagbladets anmelder går hardt ut mot forlaget Press. Forlaget avviser påstandene.

ROMAN ELLER BIOGRAFI: Ingmar Bergmans selvbiografier «Den gode viljen», «Søndagsbarn» og «Fortrolige samtaler» kommer nå ut i én bok som en romantrilogi. Dagbladets anmelder er feil å kalle bøkene romaner. Foto: NTB Scanpix
ROMAN ELLER BIOGRAFI: Ingmar Bergmans selvbiografier «Den gode viljen», «Søndagsbarn» og «Fortrolige samtaler» kommer nå ut i én bok som en romantrilogi. Dagbladets anmelder er feil å kalle bøkene romaner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne måneden gir forlaget Press ut en Ingmar Bergman-bok som har fått navnet «Romantrilogien». Utgivelsen inneholder de tre klassikerne «Den gode viljen», «Søndagsbarn» og «Fortrolige samtaler».

- Utgivelsen er villedende markedsføring og på grensen til falskneri, sier Dagbladets litteraturanmelder Marius Wulfsberg.

For første gang har Dagbladet gitt både terningkast 1 og 6 til den samme utgivelsen - sekser for innholdet, men en ener for innpakningen.

- Noe gikk galt

Den norske «Romantrilogien» er temmelig identisk den svenske boka. Men noe gikk galt, skriver Wulfsberg i sin anmeldelse: «I tillegg til å lese de tre magiske bøkene på nytt, har jeg forsøkt å finne ut av hva som gikk galt under utgivelsen».

- Press lanserer boka som om det var en unik norsk utgivelse, det er den ikke. Det nevnes ingen steder i boka at det er en norsk versjon, som bygger på den svenske utgivelsen «Romantrilogien», sier Wulfsberg til Dagbladet.

- Tvilsom sjangerbetegnelse

Utgivelsen blir også omtalt og markedsført, i både Norge og Sverige, som tre romaner, altså en trilogi - derav tittelen «Romantrilogien». Dette reagerer også bokanmelder og litteraturforsker Wulfsberg ved Nasjonalbiblioteket på.

- Daniel Mendelsohns essay ble skrevet til den svenske utgivelsen, ikke den norske, sier Wulfsberg.

- Det burde forlaget Press har opplyst om. Jeg forstår ikke hvorfor, og hvilken agenda de har ved å påstå noe sånt. Og hvorfor gir de ut boka med den tvilsomme sjangerbetegnelsen «Romantrilogien» som tittel? spør Dagbladets litteraturanmelder.

- Selvbiografier, ikke fiksjon

FIKSJON MOT FAKTA: - Det er galt å svekke Bergmans tekst ved å kalle det skjønnlitteratur. Han skriver biografisk om familien sin, sier litteraturforsker Marius Wulfsberg. Foto: Dagbladet
FIKSJON MOT FAKTA: - Det er galt å svekke Bergmans tekst ved å kalle det skjønnlitteratur. Han skriver biografisk om familien sin, sier litteraturforsker Marius Wulfsberg. Foto: Dagbladet Vis mer

Han mener det er feil å kalle det romaner eller romantrilogi. Han forteller at Ingmar Bergmans bøker «Den gode viljen», «Søndagsbarn» og «Fortrolige samtaler» kom ut i perioden 1991 til 1996, og er selvbiografier, ikke fiksjon og romaner.

- Bergman omtalte aldri de tre utgivelsene som romaner eller fiksjon.

- «Den gode viljen», «Søndagsbarn» og «Fortrolige samtaler» er selvbiografisk, slik Bergman sier det selv, en fortsettelse av memoarboka «Lanterna magica» fra 1987. I disse memoarene utvidet Bergman sitt selvbiografiske prosjekt til å omfatte sin familie, sier Wulfsberg.

- Én forskers tolkning

Han reagerer på at den nye Bergman-utgivelsen som roman bygger på den svenske forskeren Jan Holmberg. Han er direktør for Stiftelsen Ingmar Bergman, medlem av redaksjonskomiteen til utgivelsen av Bergmans skrifter og har skrevet etterordene til utgivelsene.

- Her trumfer Holmberg fram sin egen tolkning av Bergman, sier Wulfsberg.

- Bergmans fantastiske univers tilhører ikke bare én forskers tolkning, men hans arv tilhører oss alle. Holmberg er en kontroversiell type som helt tydelig ønsker å ha Bergman for seg selv, sier Wulfsberg.

I anmeldelsen skriver Wulfsberg:

«Med utgivelsen av «Romantrilogien» demonstrerer Holmberg også til fulle at han ikke greier å skille mellom sine egne personlige tolkninger og arbeidet som ansvarlig, tekstkritisk utgiver. Han legger rett og slett sine egne tolkninger til grunn for inndelingen og presentasjonen av Bergmans skrifter.»

Ikke gjort leksa si

Daglig leder Håkon Harket i Press avviser Marius Wulfsbergs påstander om at forlaget bedriver falskneri i lanseringen av boka «Romantrilogien».

TAR FEIL: Forlegger Håkon Harket mener Dagbladets anmelder tar helt feil i sin kritikk av forlagets Bergman-utgivelse.
Foto: NTB Scanpix
TAR FEIL: Forlegger Håkon Harket mener Dagbladets anmelder tar helt feil i sin kritikk av forlagets Bergman-utgivelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Teksten fra Daniel Mendelsohn er faktisk bestilt av meg til den norske utgivelsen, sier Harket.

- At anmelderen er uenig med Jan Holmberg, som ikke har etterord i den norske utgivelsen, og Mendelsohn, om beskrivelsen av Bergmans tekster, er helt greit. Men å kalle det falskneri, er ikke riktig, sier Harket, som mener at anmelderen ikke har gjort leksa si.

- Hva er dokumentar og fiksjon?

Han legger til at både den svenske og danske utgivelsen ledsages av Mendelsohns tekst, som er bestilt av Press. Han legger til at Mendelsohn er en av de mest anerkjente litteraturkritikerne i USA.

Bergman-bokas forord blir også med i Mendelsohns essaysamling, som kommer ut til høsten.

- Det er løpende diskusjoner om hva som er selvbiografi og hva som er romaner, det er hele tiden gråsoner mellom dokumentar og fiksjon, det gjelder også Bergman. At Dagbladets anmelder ikke er enig i Mendelsohn eller Holmberg, betyr ikke at vi fusker, sier Harket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer