Villedende om datalagring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DATALAGRINGSDIREKTIVET: Percy Westerlund, ambassadør ved Europakommisjonens delegasjon i Norge og Island, har 16. mars en stor artikkel om datalagringsdirektivet i Dagbladet. Artikkelen inneholder påstander som er misvisende og villedende.

Westerlund forteller oss at «Meldingenes innhold må ikke lagres». Han forteller dette som om det er en stor nyhet som tar brodden av kritikken. At meldingenes innhold ikke må lagres, er vel kjent blant de som ser med stor bekymring på datalagringsdirektivet.

Westerlund forteller oss i neste setning at «Det eneste man kan lese av trafikkdata er hvem som har ringt eller sendt en melding og til hvem, samt hvor og når». Dette er formelt riktig, men reelt sterkt villedende. Et mye mer dekkende bilde gis når man, som Datatilsynet, går mer i detalj. Det er grunn til å sitere:

«Følgende typer trafikkdata er per i dag ulovlig for tele- og internettselskapene å lagre:

Hvor du geografisk beveget deg når du benyttet mobiltelefonen til å snakke, sende eller motta sms, høre beskjeder i talepostkassen mv. Tidspunktene du logget deg på og av Internett og hvilke IP-adresser du benyttet. Logg over når og til hvem du sendte og mottok e-post, herunder IP-adressen du benyttet. Nevnte trafikkdata har tele- og internettselskapene i dag ikke lovlig grunnlag for å lagre. Nå vil imidlertid representanter for politiet pålegge lagring i minst et halvt år. På denne måten skal de få muligheten til å skaffe rede på hvor alle vi, som har PC og telefon, til enhver tid befant oss, hvem vi kommuniserte med og hvorvidt vi satt koplet opp mot Internett eller ikke.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer