Villedende om HIV

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HIV/AIDS: I en kronikk i Dagbladet 6. februar med tittel «Ubeskyttet sex som strategi» refererer sosialantropolog Kristianne V.L.Ervik konklusjoner fra sin hovedoppgave hvor hun har undersøkt relasjonene mellom thailandske barjenter og deres vestlige «kjærester », og spesielt jentenes motiver for å tillate ubeskyttet sex. Holdbarheten i hennes hovedkonklusjoner er ikke mitt anliggende.Jeg reagerer imidlertid sterkt på at Ervik i et avsnitt av kronikken fremsetter medisinske påstander om HIV-infeksjon som er både feilaktige og potensielt meget farlige. Med stor suffisanse hevder hun at for mannen er «risikoen ved å ha ubeskyttet sex ikke så dramatisk. Norske menn er ikke dødsdømte om de kommer hjem med HIV-viruset i blodet», og hun påstår videre at «Det å ha et aktivt HIV-virus er ikke verre enn mange andre kroniske sykdommer såframt man får hjelp av det norske helsevesenet».

DETTE ER bokstavelig talt livsfarlige påstander. Vi har i den senere tid sett en økende seksuell HIV-smitte over hele Europa inkludert Norge. Det er nok flere grunner til dette, men en viktig årsak til økende risikosex er utvilsomt at mange tror at den medikamentelle behandling av HIV-infeksjon i dag er så effektiv at den løser de aller fleste problemer for den smittede. Slik er det imidlertid ikke! Det er riktig at vi har fått en rekke meget gode medikamenter som et flertall av våre pasienter reagerer godt på med mange års sykdomsfrihet såfremt de ikke kommer for sent til behandling. Men noen pasienter reagerer ikke tilfredsstillende på våre medikamenter og utvikler alvorlig HIV-sykdom med immunsvikt og dødelig utgang. Fortsatt dør flere pasienter i Norge hvert år av sin HIV-infeksjon. Også for de mange som reagerer godt på behandlingen hva sykdomsproblemer angår, medfører HIV-infeksjonen betydelige problemer: Livslang medikamentell behandling med risiko for bivirkninger og resistensutvikling, vansker med å etablere nye forhold og problemer med å få egne barn på grunn av den seksuelle smitterisiko.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer