<strong>UTOPISK:</strong> «At Kinderegget skal opprettholde norsk selvforsyningsgrad er derfor ren og skjær utopi», skriver Aass og Vangen. Foto: Kristin Svorte
UTOPISK: «At Kinderegget skal opprettholde norsk selvforsyningsgrad er derfor ren og skjær utopi», skriver Aass og Vangen. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Villedende om kjøtt og klimagasser

Mange «synsere» har gjennom årene hatt sine egne svar basert på alt for enkle regnestykker. Vi trenger ikke flere slike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gaasland, Vårdal og Grønlund lanserte 9 mai et Kinderegg for Dagbladets lesere. Redusert produksjonsstøtte til norske kyr og sauer vil gi betydelig nedgang i utslipp av klimagasser og offentlige utgifter, uten å svekke selvforsyningsgraden.

Kinderegget består av lettvinte løsninger og en uvitenskapelig omgang med fakta. Det hevdes at klimagassutslippene fra jordbruket er 12 prosent. Offisielle tall sier noe annet: Av totale norske utslipp på 53,4 mill. tonn CO2 i 2011, kom 4,5 mill. tonn (8,4 prosent) fra landbruket, mens 10,1 mill. tonn kom fra veitrafikken (Cicero, FN-CCS).

Videre påstås det at utslippene fra storfekjøttproduksjon er på nesten 30 kg CO2/kg kjøtt. Forskning har vist at kg CO2/kg kjøtt avhenger av hvordan kjøttet produseres. For storfekjøtt varierer dette fra 14 til 30 kg. Når kyr skal utpekes som «syndebukker» velges selvsagt det mest negative anslaget, men realiteten er at 75 prosent av det norske storfekjøttet produseres med cirka halvparten av dette utslippet.

Dette fordi kjøttet blir produsert i kombinasjon med melk, i motsetning til de fleste andre land i verden. NRF kua (Norsk Rødt Fe) har i flere tiår blitt avlet for effektiv produksjon av både melk og kjøtt. Denne produksjonsformen gir lavere utslipp, fordi den gir mer mat i forhold til bruk av dyrefôr. Avlen bidrar til at NRF-okser i dag kan slaktes med samme kjøttmengde en måned yngre enn for 25 år siden, dette gir også reduserte CO2 utslipp. Bedring av fôrutnyttelse hos husdyr vil fortsatt være sentralt i husdyravlen. Nye forsøk har også vist at NRF-kua er fleksibel og kan opprettholde god produksjon av både melk og kjøtt utelukkende basert på gras, dersom det i framtida blir nødvendig å prioritere kornet til menneskeføde.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

NRF-kua benytter 75 prosent av det norske grasarealet. Gras utgjør 2/3 av vårt jordbruksareal. Utfasing av disse arealene vil være ensbetydende med en avvikling av en stor andel av norsk matproduksjon. At Kinderegget skal opprettholde norsk selvforsyningsgrad er derfor ren og skjær utopi.

Betydelige bidrag til utslippskutt blir det ikke ved ensidig å fokusere på storfe og sau. Melk og kjøtt fra drøvtyggere er de eneste husdyrproduksjonene der Norge har naturgitte forutsetninger for å produsere store volum næringsrik mat til egen befolkning, uten soyaimport, og uten å konkurrere i menneskets matfat. Å bygge ned disse produksjonene i dagens uforutsigbare globale matvaresituasjon er som å gå baklengs inn i framtida. Mange «synsere» har gjennom årene hatt sine egne svar på forholdet mellom de ulike landbruksproduksjonene, basert på alt for enkle regnestykker. Vi trenger ikke flere slike.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer