DEBATT

Debatt: Terror

Villedende om terror og psykisk sykdom

Det er uvisst om psykisk lidelse er drivkraften, enda mindre årsaken, til terrorhandlingene.

OFRENE: Bilder av noen av ofrene i terroranslaget mot nattklubben Reina i Istanbul natt til 1. nyttårsdag. Minst 39 ble drept og 68 skadd under nyttårsfeiringa. Helt i front sikkerhetsvakta Fatih, som  overlevde terror tre uker tidligere. Foto: Berk Ozkan / Anadolu Agency / NTB Scanpix
OFRENE: Bilder av noen av ofrene i terroranslaget mot nattklubben Reina i Istanbul natt til 1. nyttårsdag. Minst 39 ble drept og 68 skadd under nyttårsfeiringa. Helt i front sikkerhetsvakta Fatih, som  overlevde terror tre uker tidligere. Foto: Berk Ozkan / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et debattinnlegg deler Antje Bomann-Larsen det idéhistoriske perspektiv på terror. Det «kjedelige» svaret er, ifølge idéhistorikeren, et bedre helsetilbud. Premisset for denne konklusjonen er at «når noen med vilje skyter eller kjører på fremmede, er de sjelden helt friske.» Dette er angivelig «opplagt.»

Det er over ti år siden terrorforsker Jeff Victoroff publiserte sin kunnskapsoppsummering og sådde tvil om psykisk sykdom som forklaring til terrorisme. I nyere tid har grundige litteraturgjennomganger avfeid psykisk sykdom som en vesentlig forklaring på både terror og radikalisering. For å sitere terrorforskeren Alex P. Schmid, «de fleste terrorister er klinisk normale selv om deres handlinger er allment anerkjent som utenom normalen.»

En studie, publisert i Studies in Conflict & Terrorism, har vist at blant terrorister som opererer i grupper (uansett størrelse) eller alene, men på vegne av en større organisasjon, er det lavere forekomst av psykisk lidelse enn den generelle befolkning.

På den andre siden er det en økt forekomst av psykisk syke blant terrorister som opererer alene og på egne premisser. Kanskje det er disse Bomann-Larsen refererer til? Det er usikkert, da eksemplet hun bruker, «Klokkarstua-drapet» i Drammen, ikke passer inn i definisjonen av en terrorhandling slik den typisk brukes. Samtidig er det, slik flere terrorforskere har påpekt, uvisst om psykisk lidelse – der dette er relevant – er drivkraften, enda mindre årsaken, til terrorhandlingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer