Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Villskap fra folkedypet

Rufsete, ydmykt, vilt og vakkert fra Springsteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: All populærmusikk springer ut av sitt navnløse opphav, nærmere bestemt det folkelige utgangspunktet, sanger skrevet og komponert av han som Georg Johannesen kalte for «anon». Altså signaturen anonym, på engelsk «public domain» eller «traditional». Derfra kommer både blues, country, jazz, politisk kampsang og folkevise.

Springsteens gjeld

Sangene på dette albumet har delvis folkelig opprinnelse, delvis er de skrevet eller flikket på av navngitte komponister. Men de representerer i høyeste grad det havet av musikk som gynger under den store amerikanske musikktradisjonen.

Inspirert av pionerer

Derfra stammer inspirasjonen til pionerer som Hank Williams, Elvis Presley, Bob Dylan og dypest sett all rock \'n\' roll. Bruce Springsteen er seg særdeles bevisst sin gjeld til dette opphavet. Da han ble bedt om å spille inn «We Shall Overcome» for en hyllestplate til folk-helten Pete Seeger i 1997, fikk Springsteen full tenning. Han skaffet seg bunkevis av Seeger-plater, lyttet fascinert og endte med å hyre en gruppe musikere av typen låvedans og hillbilly-fest til innspillingen.

Tre dager

Sammen med disse entusiastene improviserte han i tre dager; uten ferdige arrangementer, bare med en felles vilje til å suge disse sangene ut av historiens mørke og gjøre dem til sine.Her er resultatet; en orgie i felesoloer, ompakomp, trekkspillbøljer, banjoklirr og trommeklaskende, allsangskingrende, vilt begeistret, improvisert dybdedykk i musikk som er skapt for å uttrykke en større mening enn viljen til å tjene penger og stige til værs på hitlister.

Gir jernet

Bruce Springsteen er forsangeren som gir jernet og styrer det hele. Albumet inneholder også en dvd med en halv times film fra innspillingen. New Jersey fusel og blågress for alle pengene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!