Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vilt og voldsomt

Selvfølgelig er det en meteorolog som kaller helvetesværet utenfor USAs østkyst i 1991 for «The Perfect Storm». Mot den slåss George Clooney i Wolfgang Petersens naturtro gjenskaping.

Petersen har som kjent vært til havs tidligere - i «Das Boot» fra 1981. Men for tre år siden leverte han «Air Force One» og beviste at han ikke er fremmed for pompøse overdrivelser.

Her en umiddelbar advarsel mot musikken i «The Perfect Storm». Petersen har latt «Titanic»-komponisten James Horner gå fullstendig amok med et redselsfullt vegg-til-vegg-akkompagnement.

Tusen trompeter

Han sitter der altså med en god, sann og uhyre dramatisk historie om fiskerne om bord på «Andrea Gail» fra Gloucester, Massachusetts - et lite samfunn avhengig av fisket, under press for å tjene inn nok til vanlige innbyggere og kyniske redere.

Kaptein Billy Tyne (Clooney), Bobby Shatford (Mark Wahlberg) og resten av mannskapet havner ut i det som siden ble kalt «århundrets storm». Da burde Petersen ha stolt på at vi skjønner det ikke gjaldt et lite ruskevær med behov for et par tusen Horner-trompeter i kastene.

Sitrende

Ellers har han mye sitrende spenning å by på i en film som bygges opp i takt med uværet - fra den egenrådige Tyne trumfer igjennom høstens siste tur til bankene, til mennene befinner seg i kamp for livet. Noen scener fra idylliske Gloucester, hvor utslitte fiskere tilkjemper seg litt omsorg mellom slagene, er nydelige.

Uværet er voldsomt, spektakulært - kryssklippingen mellom «Andrea Gail»s slit i bølgene til redningsmannskapenes desperate kamp for å redde havarerte båter bidrar til å øke dramatikken.

Petersen kan ikke dy seg for å spe på med et par følelsesladde, helt unødvendige scener.

Ambisjoner

George Clooney har i «Utenfor rekkevidde» og «Tre Konger» vist seg som en skuespiller med tilstedeværelse og høy sjarmfaktor i de riktige rollene.

Hans Billy Tyne er en mer kompleks figur enn de foregående, langt fra udelt sympatisk. Det ligger mer i ham enn Clooney greier å formidle, men han får da vist sine ambisjoner om å være mer enn en sexy filmhelt.

Den som ikke blir rørt på slutten, er en stein.

Prøv deg på George Clooney konkurransen til Dagbladet.no!

<B>STORMEN FRA HELVETE: </B>George Clooney som kaptein Billy Tyne klamrer seg fast. Se klipp fra <a href=\'http://ramhurl.film.com/smildemohurl.ram?file=screen/2000/rv8/clips/perfe2.smi\'>«The Perfect Storm»</a>.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media