Vilter og frodig

Spennende roman i spennet mellom drøm og virkelighet.

20-årige Rebekka Still er hovedperson i denne viltre og frodige romanen.

Hun er en vakker, moden og bulimisk jente. I lang tid har hun gått i terapi hos den 20 år eldre psykologen Robin Abrahamsen. Rebekka er uvanlig reflektert til ungjente å være, dessuten har hun en uimotståelig, blinkende diamant i navlen, en ikke uvesentlig detalj i hennes suksess med å forføre sin terapeut.

Utfolder seg

Behandlingen avsluttes. Rebekka og Robin innleder et forhold som utfolder seg på Robins sommerøy et sted på Vestlandet. Et dramatisk scenarium utspilles i løpet av noen få uker. Mystiske hendelser fra Robins fortid trenger seg på underlig vis på. Ikke bare Rebekka har en uklar fortid å fordøye.

Sterkt erotisk

Handlingen pendler mellom drøm og virkelighet. Rebekka møter Isak - men fins han egentlig? Møtet er sterkt erotisk, som en annen Pan lokker Isak Rebekka til seg i skogen. Noe fra Rebekkas fortid løsner.

Robin, og leseren, tvinnes inn i Rebekkas drømmeaktige virkelighetsforståelse, en forståelse som kan ses på som veien Rebekka må gå for å befris fra spiseforstyrrelsene sine.

Språket preges av personenes bevissthetsstrømmer, og romanen har flust med metaforer, særlig fra vannelementet. Dette bidrar til å gjøre leseopplevelsen til en sommerlyrisk, men også tung, affære. Det tunge er av kvalitet. Psykologi og terapi i skjønnlitterær og seksualisert form åpner opp for en annen forståelse av spiseforstyrrelser.

Lever videre

Sylvelin Vatle fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for romanen «Alle kjenner vel presten» (1991). I sin femte roman, «Ville liljer», benytter Vatle flere kjente referanser. Freud og Bibelen spiller synligst med.

Det er ikke alltid like lett å finne tråden i det mytiske Vatle anvender, noe som raskt snur seg til en fordel for romanen. Bakteppet for dramaet mellom Rebekka og Robin er rikere og dristigere vevd på den måten.

Dette er en roman som fortsetter å leve etter lesning. Absolutt verdt å få med seg.