Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Viltert, vakkert og virtuost

Stefano Bollani Trio med jazz for hjernen, hjertet og lattermusklene.

LEKENT:  Stefano Bollani Trio på Nasjonal jazzscene, Victoria. Fra v. Bollani,. Jesper Bodilsen og Morten Lund i tett kommunikasjon. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet
LEKENT: Stefano Bollani Trio på Nasjonal jazzscene, Victoria. Fra v. Bollani,. Jesper Bodilsen og Morten Lund i tett kommunikasjon. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet Vis mer

Stefano Bollani, Jesper Bodilsen og Morten Lund - en italiensk pianovirtuos og Danmarks for tida kanskje ledende bass/trommer-komp - inntok Nasjonal jazzscene, Victoria, torsdag kveld.

Gjennom et langt sett bekreftet de alle lovord som har fløyet foran dem.

Og vel så det.

Leken
Bollani (38) avslørte seg fort som en pianist med det aller meste på plass: Kraft og følsomhet forent i  en enorm teknikk som fikk hurtighet og klangbehandling i særklasse til å virke som uanstrengt lek hos en leken sjel.

Usedvanlig leken, faktisk, for Bollani nøyer seg ikke med tangentlek. Han er også en sjarmerende moroklump både verbalt og i en slags «slapstick light» sammen med sine medmusikanter, slik han også var det i de åra da han var fast inventar i bandet til Italias store trompetmester, Enrico Rava.

Komp og soli
De to danskene, som etter hvert begynner å få et publikum også i Norge, må være noe nær perfekte medspillere for Bollani. De fyller den «gammledagse» rollen som komp - rytmisk og harmonisk støtte for pianosolisten - med diskret presisjon når det trengs, men begge er også så solistisk og instrumentalt skolerte at de sømløst skifter mellom komp-rollen og rollen som likeverdige partnere i et utforskende kammerspill der både rutine og intuitivitet utfordres kontinuerlig.

Morten Lund er dessuten noe såpass sjeldent som en trommeslager som i kraft av originalitet og uforutsigbarhet kan forsvare flere soli i løpet av en konsert.

Forvaltere
Med stikker, visper og bare hender er Lund en trommespiller like mye som en trommeslager, og slik Bodilsen er en utmerket forvalter av bassarven etter Niels-Henning Ørsted Pedersen, er Lund en like åpenbar viderefører av de musikalske sporene etter den heldigvis stadig vitale Alex Riel.

BILLIE JEAN:  Stefano Bollani i vokal ufoldelse. Foto: Terje Mosnes
BILLIE JEAN: Stefano Bollani i vokal ufoldelse. Foto: Terje Mosnes Vis mer

Ta også med at Bollani med lattervekkende sans for parodi og komikk gjorde en hylende morsom vokalversjon av Michael Jacksons «Billie Jean», ispedd noen pianoforløp av hakesleppnivå, og at han som andre ekstranummer ga til beste en slesk croonerversjon av «There Will Never Be Another You».

Klovnerier? Javisst, men vellykte og først og fremst underlagt en musikalsk overbygning som aldri sviktet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media