Viltvoksende musikkikon

Hun er hippiebarnet som ble superstjerne.Og helt alene om å være Björk.

- Jeg er meg selv. Jeg alltid gjort hva jeg selv har ment er riktig, uansett hva andre har sagt. Jeg har aldri hatt noe behov for å være konform.

Sju måneder gammel sang Björk sin første melodi. Ti år seinere lagde hun sitt første album. Allerede da var det klart at Björk ikke var helt som oss andre. I Bangkok slo hun ned en innpåsliten fotograf. I Los Angles frydet hun seg over et jordskjelv som utløste «de vidunderligste ristelyder og dype basstoner».

Björk ser annerledes ut, hun kler seg merkelig, hun oppfører seg rart. Og hun lager musikk som ingen andre har gjort før henne.

DEN EKSENTRISKE

pop-stjernen vokste opp i Islands hovedstad Reykjavik. Foreldrene hennes skilte seg da hun var to år, og Björk flyttet inn med moren i et hippikollektiv blant kunstnere og musikere.

I svært ung alder begynte jenta på musikkskole. Trakterte piano og fløyte. Så talentfull var hun at hun fikk platekontrakt som 11-åring. Hun spilte inn et album med islandske coverlåter, i tillegg til en egen Björk-låt. Da pønken gjorde sitt inntog på slutten av 70-tallet, dannet hun flere kortlivede anarkistiske band. Kukl var et av dem, som i sin tid varmet opp for industribandet Einstürzende Neubauten på lugubre tyske barer. Så ble det ekteskap, barn og skilsmisse. I rask rekkefølge. Med Thor Eldon, et av medlemmene i Sugarcubes, bandet som senere gjorde Björk kjent utenfor Islands grenser.

- Da jeg var liten måtte vi underholde oss selv. Det fantes ikke kino, video eller rockekonserter på den tiden. Derfor debuterte vi veldig tidlig seksuelt. Og derfor ble jeg gravid som 18-åring. Vi hadde ikke noe å gjøre, så vi drakk oss dritings, lå med hverandre og skrev poesi og musikk.

FEM ALBUM

rakk Björk å gi ut med The Sugarcubes før bandet splittet opp i 1992. Bandets særegne stil og eksotiske vokalist hadde fått stor oppmerksomhet i utlandet. Da Björk solodebuterte året etter, med «Debut», var stjernestatusen et faktum. Björk-verden blir Björks musikalske univers kalt. En verden full av kontraster og krumspring. Av aggresjon og skjørhet, asfalt og natur.

- Helt fra starten av bestemte jeg meg for å verken følge regler eller konvensjoner. De siste årene har det vært en trend å mikse sjangre. Se på Peter Gabriel, Paul Simon og acid jazz-artistene. Jeg er overrasket over at det ikke skjedde tidligere. For meg falt det helt naturlig. Jeg har aldri holdt meg til en sjanger. Selv før jeg laget «Debut», spilte jeg alt fra pønk, goth og metal til klassisk, jazz og folkemusikk.

Jeg har et åpent sinn og benytter meg av alle disse elementene når de passer inn i musikken min.

- Jeg hører musikk i hodet mitt som jeg ikke har hørt andre steder. Så spiller jeg det inn, forteller hun.

Oppfølgerne «Post» og «Homogenic» gjorde Björk raskt til Islands største eksportartikkel gjennom tidene. Sjelden har noen artist solgt så mange plater uten å bli stemplet kommersiell. Privat innledet hun et forhold til trip-hop stjernen Tricky som også ble hennes samarbeidspartner musikalsk. Da forholdet tok slutt, ble hun kjæreste med jungleartisten Goldie, og sammen turnerte de i Europa i 1995. Året etter ble mer turbulent. Bryllupsplanene med Goldie ble skrinlagt, og en stadig mer innpåsliten presse, på jakt etter fete overskrifter, ga henne mindre og mindre fred. En rasende Björk endte til slutt med å slå ned en kvinnelig fotograf på flyplassen i Bangkok. Det resulterte i enda større og fetere overskrifter.

- Det er klart det er galt å slå noen, men jeg var veldig stresset på den tiden.

Björk hadde med seg sønnen, Sindri, og sa til fotografen at hun gjerne kunne gi et intervju dagen etter, men ikke der og da. Den fornærmede fotografen rettet dermed kameraet mot Sindri og spurte hvordan det var å ha en mor som er pop-stjerne.

- Da jeg ba fotografen om å forsvinne, og hun ikke respekterte privatlivet mitt, mistet jeg beherskelsen og eksploderte, innrømmer Björk.

DEN ALVEAKTIGE SKJØNNHETEN

skulle også tiltrekke seg en sinnsforvirret beundrer som sendte henne en brevbombe i posten. Deretter skjøt han seg i tinningen, og tok hele seansen opp på video. Myndighetene i London, hvor Björk har oppholdt seg de siste årene, ble advart av amerikansk politi, og heldigvis fikk de detonert bomben.

- Jeg ble fullstendig satt ut. Helt paralysert. Her prøver jeg lage vakker musikk, og plutselig er det en som vil drepe meg på grunn av det. Jeg vurderte å skifte jobb, og flyttet til Spania en periode for å komme meg unna. Egentlig hadde episoden en god effekt også. Ved å flytte til Spania fikk jeg utvidet min musikalske horisont.

Björk drar også hjem til Island med jevne mellomrom. For å få fred fra pressen. Og fred i sjelen.

- Island er så lite glamorøst at jeg får beina på jorda igjen. Her har jeg alle vennene mine, og de er ikke det minste imponert over berømmelsen min. For noen år siden introduserte jeg min venninne Yogga for Bono i U2, og hun viste ikke en gang hvem han var, sier hun og ler.

- Da jeg var yngre mente jeg det var en klisjé at islendere er annerledes enn andre. Etterhvert innså jeg at det faktisk er sant. FN gjorde en undersøkelse for noen år siden der de spurte folk hva de trodde på. Over alt i verden svarte folk Gud, Allah eller Buddha. Men i Island svarte flestparten «Jeg tror på meg selv».

- Og jeg må tro på meg selv. Jeg må være egoistisk. Hvis jeg prøver å tilfredstille alle når jeg står på scenen, ville publikum gått. Men hvis jeg stenger verden ute og synger stille og intenst for meg selv, blir salen stille og fokusert på det jeg driver med. Jeg kan bare tilfredstille publikum når jeg gjør det som interesserer meg selv. For bare da kan tilby jeg det jeg er er alene om å tilby: Björk.

Björk: Aktuell på Quart.