Vind i seilene

«Ifigeneia» er en skarp forestilling om mektige menn som later som de ikke er det.

RENSKÅRET: «Ifigeneia» er en stram og sardonisk forestilling med en fantastisk scenografi. Foto: GT Nergaard/Trøndelag Teater.
RENSKÅRET: «Ifigeneia» er en stram og sardonisk forestilling med en fantastisk scenografi. Foto: GT Nergaard/Trøndelag Teater. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||TEATER: Det handler om mektige menn som fraskriver seg ansvar. Som griper til en stadig mer absurd logikk for å  rettferdiggjøre at de ikke hindrer en forbrytelse i å finne sted, for å slippe å tilstå at de synes det er greit å ofre et uskyldig menneske for å føre en krig.

Og i Serge von Arx' fantastiske scenografi, et intrikat byggverk av jerntrapper og plattformer som fyller Trøndelag Teaters Studioscene med et majestetisk scenebilde, får de vandre sakte og sakesløst rundt slik de vandrer rundt i sine egne hoder, bort og vekk fra alle krav og konfrontasjoner.

Sardonisk«Ifigeneia» er et sardonisk og mørkt morsomt stykke fra dramatiker Finn Iunkers hånd.

Det er basert på Evripides' original, som igjen er basert på den gamle historien fra den greske mytesyklusen, om feltherren Agamemnon som skal lede den greske hæren mot Troja, men grunnet en forbannelse ikke får vind i til skipenes seil før han ofrer datteren sin, Ifigeneia, til gudene.

Absurd fernissI Runar Hodnes skarpe og renskårne oppsetning plasserer skuespillerne seg på forskjellige steder på skalaen fra det rent tragiske (Helle Ottesens Klytaimnestra) til det rent komiske (Hans Petter Nilsens overdådige Akhillevs), og Hodne får mye moro ut av å la de tvende frontkollidere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer