«Vinduet» årets tidsskrift

Redaktør Audun Vinger gikk helt til topps - på første forsøk.

VINNER: Gyldendal-tidsskriftet Vinduet, med Audun Vinger i redaktørstolen, stakk av med tittelen "Årets tidsskrift" og 20 000 kroner. Foto: Steinar Buholm
VINNER: Gyldendal-tidsskriftet Vinduet, med Audun Vinger i redaktørstolen, stakk av med tittelen "Årets tidsskrift" og 20 000 kroner. Foto: Steinar BuholmVis mer

||| (Dagbladet): - Det er veldig inspirerende og gledelig å få en sånn anerkjennelse - særlig på første forsøk. Jeg er stolt av redaksjonen og alle bidragsyterne, sier Audun Vinger til Dagbladet.

Prisen for årets tidsskrift deles ut av Tidsskriftforeningen for tredje gang i år, og som vinner følger Vinduet i fotsporene til Samtiden (2006) og Kirke og Kultur (2007). De får også 20 000 kroner til redaksjonelle prosjekter.

- Viktigere enn noen gang
Audun Vinger tror at de vanskelige tidene for landets papirutgivelser fører til at tidsskriftene blir viktigere enn noen gang.

- Det er selvsagt deilig å holde et godt papirprodukt i hendene, men det gir også nødvendig rom for refleksjon. Vi trenger den rolige tanken. Kommersialiseringspresset i forlagene og i bokhandelen gjør også at tidsskriftene blir en viktig arena hvor litteraturen får leve fritt, sier Vinger.

Den tidligere Natt&Dag-redaktøren overtok som redaktør på tampen av 2007, og har gjort flere grep i det tradisjonsrike tidsskriftet, som fylte 60 år i 2006.

- Vinduet har fått en ansiktsløftning i min tid, vi har forsøkt å gjøre det mer til en totalopplevelse, der den estetiske profilen framhever innholdet. Designer Rune Mortensen fortjener en pris alene for dette, sier Vinger.

- Bred enighet
Juryleder og professor Kjell Lars Berge har en omfattende jobb. Han forteller at det er en voldsom variasjon og bredde i norske tidsskrifter i dag, men at de likevel valgte å bekrefte ordtaket «de gamle er eldst.»

- Vinduet har en leken kvalitet som åpner for alle typer lesere. De er litt retro, men uten at den vanlige leser vil merke det. I tillegg har de et usedvanlig lekkert design, fortsetter han.

Berge røper at det i år ikke var veldig vanskelig for juryen, som blant annet inneholder designer Ellen Lindeberg og samfunnsredaktør i Morgenbladet, Frank Rossavik.

- Det var egentlig ganske lett denne gangen. Vinduet skiller seg såpass ut fra de øvrige, og det var bred enighet om at de skulle få prisen, forteller han.

ÅRETS TIDSSKRIFT: Men premiepengene går med til den daglige driften. Foto: Faksimile
ÅRETS TIDSSKRIFT: Men premiepengene går med til den daglige driften. Foto: Faksimile Vis mer