COVER GIRL: Kulturminister Linda Hofstad Helleland på forsida av Preben Jordals siste nummer som redaktør for Vinduet. Bildet er tatt av VG-fotografen Bjørn Delebekk. Fra neste nummer overtar Maria Horvei redaktørstolen.
COVER GIRL: Kulturminister Linda Hofstad Helleland på forsida av Preben Jordals siste nummer som redaktør for Vinduet. Bildet er tatt av VG-fotografen Bjørn Delebekk. Fra neste nummer overtar Maria Horvei redaktørstolen.Vis mer

Vinduet med kulturministeren som begeistret cover girl

Wandrups utvalgte: I et nummer fullt av kritiske røster.

TIDSSKRIFT: Etter tre år som redaktør forlater Preben Jordal Vinduet. Hans siste nummer har et cover som blir vanskelig å toppe. Jordal har brukt et foto av kulturminister Linda Hofstad Helleland som gratulerer Cecilia Brækhus med seieren over Anne Sophie Mathis, som ble knocket ut i andre runde i Oslo Spektrum.

Det fantastiske bildet er tatt av vår gamle kollega, den utmerkede kanonfotografen Bjørn Delebekk. Han var der for å fotografere boksing, men klarte uforvarende å gi et snapshot av norsk kulturpolitikk.

Det innholdsrike bladet er ellers mer fylt av kritikk enn begeistring. Her rettes svingslag i mange retninger, innledet med en venstre hook fulgt av en rett høyre fra Finn Iunker. Under tittelen «Grønnsaksprosa» forsøker han å legge Ole Robert Sunde i bakken for godt. Kjenner jeg Sunde rett, vil det neppe lykkes.

Øyvind Berg skriver at Hofstad Helleland beveger seg i «autoritær retning» og at hun angriper demokratiet. Men han legger til: «Når jeg ser hva enkelte kolleger får seg til å produsere, tenker jeg: Vi har fått den kulturministeren vi fortjener.»