Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vinlagring for vanlige folk

Lå det vinflasker under juletreet ditt? Kanskje du vurderer å prøve deg som vinsamler? Det er ikke nødvendig å være stinn av penger og ha en støvete kjeller for å samle på vin. Også rimelige viner kan lagres flere år, selv i en vanlig leilighet, sier Hanne Sivertsen. Hun har Norges eneste doktorgrad i vinlagring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prøv disse vinene

-Vinlagring og vinsmaking er ikke forbeholdt folk med tykke lommebøker og kjølige kjellere. Også billige viner blir bedre av litt lagring, selv i en vanlig leilighet, forteller forsker Hanne Sivertsen. Hun har tatt doktorgraden på lagring av vin.

To rimelige, populære chilenske viner ble valgt til Hanne Sivertsens lagringsforsøk: Canepa Cabernet Sauvignon (kr 73,40) og Torres Santa Digna (kr 86,50) Begge er laget av Cabernet Sauvignon-druen, som gir lagringsdyktige viner. Vinen var snaut ett år gammel da lagringsforsøket startet. Flaskene ble lagret ved 5, 10, 23 og 31 grader.

Overrasket

Resultatene overrasket forskeren. Begge vinene klarte seg betydelig lengre enn ventet.

Canepa tålte et halvt års lagring i stuetemperatur (23 grader) før den begynte å bli dårlig. Ved lagring i 10 grader, klarte den seg tre ganger så lenge. 31 grader ble derimot for mye. Smaken «stupte» etter ganske få uker.

Santa Digna viste seg å være enda tøffere: Halvannet år ved 23 grader, og tre år ved 10 grader.

-Så veldig stor smaksutvikling fikk vi riktignok ikke med såpass rimelig vin. Resultatene er likevel oppmuntrende for dem som gjerne vil prøve vinlagring, men som ikke har en passende kjeller, sier Hanne Sivertsen.

Lagring

Skal du lagre vin i en vanlig leilighet, bør du finne en lagringsplass med lavest mulig temperatur. Soverom eller kott er bedre enn kjøkken og stue.

-Det er ikke så farlig om vinen ligger i 23-24 grader om sommeren og 15-16 grader om vinteren. Vinen er mer motstandsdyktig mot temperatursvingninger enn mange tror.

Hanne Sivertsen anbefaler viner i prisområdet 70-80 til rundt 100 kroner, laget av lagringsdyktige druer som feks Cabernet Sauvignon:

Mer moden

-Lar du vinen ligge et par-tre år, bør du kunne nyte en bløtere og mer moden vin enn da du kjøpte den. Kjøp gjerne en del flasker av samme merke og årgang, så kan du åpne en innimellom og smake deg fram til når vinen har nådd toppen.

Når vinen ligger varmt, går de kjemiske prosessene raskere enn ved lavere temperatur. Hanne Sivertsen advarer derfor mot å kjøpe veldig dyre viner til slik lagring:
-Prosessene kan rett og slett gå for fort for vinen, slik at du ikke får fullt utbytte av lagringen.

Lagringstips

  •  Legg vinen der det er minst varmt i leiligheten.
  •  Vinen bør være laget av lagringsdyktige druer. Cabernet Sauvignon er sikker. Eller Pinot Noir fra Burgund, Tempranillo fra Spania, Sangiovese og Nebbiolo fra Italia, Grenache og Syrah fra Rhtne-dalen.
  •  Vinen bør være fra et godt år. Gode årganger har større smaksreserve enn ordinære årganger. Be om råd på polet.
  •  Velg vin fra en anerkjent produsent.
  •  Prøv deg fram i prisklassen 70-80 til ca 100 kroner. Du kan også plukke fra den siste pollista, der et av symbolene under vin som kan egne seg til «leilighetslagring» er en skråstilt eller liggende flaske.

For viderekomne

Selv om vin kan lagres i en vanlig leilighet, er det mest å hente ved å la vinen ligge ved en stabil temperatur på 11-13 grader. Har du ikke kjeller, finnes det både spesialskap og kjølerom å få kjøpt. Men flaskenes «husleie» blir da også en smule høyere enn hvis du har dem i garderobeskapet ...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!