Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vinmonopolets «smøreskandale»

VI HAR MED STOR interesse og med en viss undring fulgt medienes omtale av den såkalte smøreskandalen ved Vinmonopolet. Vi er salgskonsulenter i Ekjord AS, den av importørene som har vært gjenstand for spesielt mye oppmerksomhet. For å nyansere og balansere det bildet som er skapt gjennom media, vil vi slå fast følgende:

 Medias viktigste kilde er en tidligere kollega av oss. Han ble oppsagt fordi han drev «butikk i butikken», og fordi han på andre måter dessverre utviste illojalitet. Han har opptrådt på en måte som er til skade for vår arbeidsgiver, og han har forsøkt å tegne et bilde av en kultur preget av smøring og regelbrudd. Vi kjenner oss ikke igjen i dette bildet. Vi etterlever både de etiske retningslinjer som gjelder for Vinmonopolet og Ekjords egne regler for korrekt omgang med kunder og øvrige forbindelser.

Flere av de sakene som vår tidligere kollega har brakt til offentligheten, er han alene ansvarlig for. For oss ser dette ut som tilfeller han har fremprovosert for å kunne skade vår arbeidsplass. Vi sikter blant annet til den omtalte sponsingen av julebord for de ansatte ved et Vinmonopol i Fredrikstad i desember 2004. Denne saken ble regissert, av vår tidligere kollega, blant annet ved lydbåndopptak på et tidspunkt da han visste at han var i ferd med å miste jobben. Vi synes det er beklagelig at han på denne måten har «konstruert» en sak utelukkende for å bruke sitt såkalte bevis i en svertekampanje mot Ekjord.

 De sakene det er blitt referert til i media, blant annet de såkalte Hankø-treffene, har Ekjord selv tatt initiativet til å avvikle - lenge før de ble omtalt i media. Ekjord innskjerpet sine retningslinjer i 2002 - etter at Vinmonopolet fikk sine nye etiske retningslinjer. Ekjord har beklaget at Hankø-treffene ikke var forhåndsklarert med Vinmonopolet, og at de også ble arrangert i 2003 - etter at de nye reglene var innført. Deretter ble de imidlertid avviklet, og det er nå altså ett og et halvt år siden.

At vår tidligere kollega har stjålet gamle bilder fra Nils Ekjords private arkiv for å bruke dem som såkalt bevismateriale vedrørende Hankø-treffene, sier vel noe om hans etikk og motiver.

VI SYNES DET ER forunderlig at mediene så ensidig og ukritisk forholder seg til en kilde som de må forstå at har spesielle motiver. Burde man ikke spørre seg om hvorfor han gjør det han gjør og hvilken troverdighet han har? Vi er kjent med at han har forsøkt seg på det vår arbeidsgiver oppfatter som et rått forsøk på utpressing, før han blant annet bidro til at det ble offentlighet rundt saken. Denne offentligheten dreier seg i en viss utstrekning om historiske forhold Ekjord selv har avviklet, men også om forhold som vår oppsagte kollega selv har ansvaret for, og som altså synes regissert for å ramme vår arbeidsplass.