Vinn konsertbilletter til Kim Larsen

Svar riktig på ti spørsmål og vær med i trekningen.

EN GAMMEL GATEGUTT: I sitt 65. leveår er den lærerutdannede danske folkehelten og viserockeren Kim Larsen tilbake på hitlista med gamlebandet Gasolin' og på norgesturné med sitt nye band Kjukken. — Det er sikkert noen i Danmark som tar over for meg snart. Det bare kjenner jeg ikke til. Foto: Linda Næsfeldt
EN GAMMEL GATEGUTT: I sitt 65. leveår er den lærerutdannede danske folkehelten og viserockeren Kim Larsen tilbake på hitlista med gamlebandet Gasolin' og på norgesturné med sitt nye band Kjukken. — Det er sikkert noen i Danmark som tar over for meg snart. Det bare kjenner jeg ikke til. Foto: Linda NæsfeldtVis mer

(Dagbladet): Torsdag spiller Kim Larsen & Kjukken på Youngstorget i Oslo.

I den anledning gir Dagbladet.no bort 10 gratisbilletter til konserten og diverse andre Kim Larsen-effekter.

Du kan være med i trekningen ved å svare riktig på 10 spørsmål vedrørende det danske musikkikonet.

Spørsmålene finner du her.

Denne saken om Kim Larsen skrevet av journalist Simen V. Gonsholt sto på trykk i Magasinet på lørdag:

I begynnelsen av dokumentarfilmen «Gasolin'», den mest sette på danske kinoer noensinne, som handler om det hovedsakelig danskspråklige rockebandet ved samme navn, forteller vokalist og låtskriver Kim Larsen om noe han kaller sin «urfortelling».

Denne urfortellingen, som han gir æren for at han kom til å fronte det som på 1970-tallet var Danmarks desidert mest populære musikkgruppe, og som seinere ga ham dytten til å prøve seg som soloartist, stammer fra en scene i den amerikanskitalienske filmen «Ulisse» fra 1956, en adapsjon av Homers diktverk «Odysseen».

Her spiller Kirk Douglas tittelrollen som Odyssevs, som på den lange veien hjem fra trojanerkrigen kommer over to gigantiske fotspor i bakken.

En av rådgiverne hans forstår sporene som et sikkert tegn på at de burde snu, eller i det minste velge en annen rute, siden det etter alt å dømme er en nådeløs og allmektig gud som er på frammarsj foran dem på stien.

«Kanskje det», svarer Kirk Douglas stoisk. «Eller kanskje det bare er en mann med store føtter.»

— Odyssevs har i det hele tatt lært meg mye, sa Kim Larsen en ettermiddag da han befant seg omtrent midt mellom spillejobber i Moss og Langesund, det vil si på en fortauskafé på Karl Johans gate i Oslo.

— En ting er at han får avsluttet trojanerkrigen med denne slue trehesten sin, men på hjemreisen støter han på noen kvinnfolk, trollkvinner og slike ting, og likevel drømmer han hele tida om sin riktig gode kone Penelope. Det kan jeg godt like.

— Det er nok ikke alle som er klar over din interesse for gresk mytologi?

— Nei, men så er det også bare Odyssevs jeg interesserer meg for.

— Å turnere når man har passert 60, kan det minne om Odyssevs? prøvelser?

— Nei, det er akkurat som når man har passert 30 eller 40. Det er ikke så slitsomt å være sanger. Man står jo bare der. Og så lenge man har stemmen til det ... jeg mener, det er ikke skjønnsang jeg driver med, heller, hva?

«Vi kunne verken spille eller la være», sa Kim Larsen en gang om sitt gamle band Gasolin'.

I forrige uke lå de på andreplass på VG-lista med samleplata «Masser af Success», 31 år etter at de ble oppløst. Kim Larsen fortsatte å
være Danmarks desidert mest populære viserocker, på egen hånd, eller med backingbandene Bellami og Kjukken.

I 2006 ble han sågar kronet med den danske dronningens æresutmerkelse Ridderkorset, men takket nei til dekoreringen, siden det ikke «sømmer seg for en gammel gategutt og popsanger å føre seg med kors og bånd og stjerner», som han skrev i en pressemelding.

Det er andre grunner til at han på hele 2000-tallet har takket nei til intervjuer med norske medier, og først nå, i anledning konserter i Oslo, Stavanger og Bergen neste uke, har tatt bladet fra den munnen avisa Berlingske Tidende har skrevet at «man med fordel kunne leie ut til limousinparkering».

— Intervjuer er kjedelige. Boring, sier han.

— Det er ikke moro å sitte og snakke om seg selv. Da jeg var ung, kunne jeg godt like det, men jeg er trett av det nå.

— Hvordan er det å være på toppen av hitlista igjen?

— Det bryr jeg meg slett ikke om. Jeg tror samleplata er noe de svenske og norske plateselskapene har funnet på. Det er ikke derfor jeg er her. Hvis det var opp til meg, skulle jeg helst ikke ha utgitt den.

— Hvorfor det?

— De er jo utgitt allerede. Det er ... detaljer nå.

— Har du kontakt med de gamle bandmedlemmene?

— På vennskapelig basis. Vi møtes en gang imellom.

— Hva gjør dere da?

— Da sitter vi og doper oss med sigaretter og bayere.

— Dere spiller ikke?

— Nei.

— Hvorfor ikke?

— Har man sagt farvel, så har man sagt farvel. Hvis man blir skilt fra noen, er det fordi det ikke er noe mer. So long, baby.