Vinner-arkitekten

Har han rekord i å vinne arkitektkonkurranser? Det kan ikke være langt unna. På et par- tre år har Stein Halvorsen og hans kolleger vunnet 10- 12 konkurranser, den siste i forrige uke om Tangen i Kristiansand, sammen med HRTB Arkitekter.

Nå pendler Stein Halvorsen mellom Tyskland og Finnmark.

To konkurransevinnere er under oppføring: Sametinget (vunnet sammen med Christian Sundby) i Karasjok og ambassadørboligen i Berlin. I den tyske hovedstaden har også Stein Halvorsens arbeider vært presentert på en større utstilling. Nå vil både Hamburg og Stuttgart ha den. Tredje vinner under oppføring er bygg i Næringsparken på Gardermoen.

Stein Halvorsen føyer seg til rekken av flere norske arkitekter som vekker oppmerksomhet i utlandet. Det er ikke lenger bare Christian Norberg-Schulz og Sverre Fehn blant norske arkitekter som er kjent internasjonalt, sammen med blant andre Snøhetta og Niels Torp. Torp var for øvrig Stein Halvorsens arbeidsgiver gjennom mange år, og ble slått av Halvorsen i konkurransen om næringsparken på Gardermoen.

- Sverre Fehn er mitt forbilde, sier Stein Halvorsen, som har kontor i de staselige fabrikklokalene til nedlagte Hjula Væverier ved Akerselva, tett inntil Beierbrua og fossebrus. Arkitekt Oluf N. Rolls industribygg fra 1855 er inspirerende omgivelser.

- Jeg var heldig som hadde Sverre Fehn som professor ved Arkitekthøgskolen, det var han som holdt skolen oppe.

- Hva er det med Fehn som gjør at han får så mange disipler?

- Hans måte å angripe oppgavene på. Han tenker først og fremst på stedet der han skal bygge, og menneskene som skal bruke det. Med ulike svar ligger det alltid ettertanke og menneskelige kvaliteter i det han gjør. Skal jeg nevne arkitekter utenfor Norge, må det bli Jørn Utzon (Sydney-operaen). Han angriper oppgavene på samme måte som Fehn.

- Norske arkitekter gjør det stadig bedre i utlandet, har du noen forklaring?

- Den økende begeistring for oss skyldes nok at vi er litt mer sleivete, at vi tør mer. Det merket jeg også da jeg jobbet i Italia. Hittil har vi ikke hatt så mange regler å forholde oss til, men den nye Bygningsloven kan bli farlig for faget. Reglene må ikke stå i veien for at vi fortsatt tør å tegne noe vi tror aldri er sett før. Økt bruk av datateknikk kan også ødelegge våre tegneferdigheter.

- Hvor mye betyr det å komme i teten i konkurranser?

- Svært mye, særlig i forhold til å bli innbudt til nye konkurranser.

- Den gjeveste blant dine triumfer?

- At vi kom til finalen blant seks andre om «Världskulturmuseet» i Göteborg. 227 arkitekter fra 26 land deltok. Det inspirerer til å fortsette med konkurranser, sier Stein Halvorsen, som også snart får se en annen vinner bli bygd: tropisk veksthus i Botanisk hage på Tøyen.