Vinner hun Nordens viktigste litteraturpris i kveld?

Se utdelingen direkte på DBTV nå.

(Dagbladet): I kveld klokka 20.00 deles Nordisk Råds Litteraturpris ut i Reykjavik på Island.

Du kan følge utdelingen direkte på DBTV. Du må ha siste oppdaterte utgave av Windows mediaplauer for å se utdelingen.

Norske Merethe Lindstrøm fikk prisen.

Rimbereid trekkes fram
Nordisk Råds Litteraturpris deles ut hvert år til et skjønnlitterært verk skrevet på et av de nordiske landenes språk. I år er tre norske forfattere nominert: Merethe Lindstrøm og Øyvind Rimbereid med norske bøker, og debutanten Rawadna Carita Eira fra det samiske språkområdet.

Da Dagbladet spurte norske forfattere om deres favoritter før prisutdelingen, håpet de på en av de norske, men tippet blant annet på svenske og danske kolleger.

NORSK KANDIDAT: Merethe Lindstrøm vant nylig den norske Kritikerprisen. Nå er hun en av tre norske nominerte til prestisjefylte Nordisk Råds Litteraturpris, som deles ut klokka 20.00 i kveld.
NORSK KANDIDAT: Merethe Lindstrøm vant nylig den norske Kritikerprisen. Nå er hun en av tre norske nominerte til prestisjefylte Nordisk Råds Litteraturpris, som deles ut klokka 20.00 i kveld. Vis mer

Kritiker i Svenska Dagbladet, Erik Bergqvist, trekker imidlertid fram Øyvind Rimbereid som en sterk kandidat i dag, og mener han har etablert seg som en av Nordens mest egenartede poeter.

Mye poesi
Det er i det hele tatt mange poeter som er nominert i år. Hele åtte av fjorten nominerte titler er diktsakmlinger, deriblant bøkene til Rimbereid og Rawadna Carita Eira.

Den norske nominasjonsjuryen består av Helene Uri og Erik Bjerck Hagen. Siden prisen ble opprettet i 1962, har ni norske forfattere vunnet. Den siste var Per Petterson i 2009, for boka «Jeg forbanner tidens elv».