Vinner i eksil

- Han var nok for vestlig orientert, sier professor ved Peking-universitetet og Universitetet i Oslo Christoph Harbsmeier om Nobels litteraturprisvinner Gao Xingjian. Harbsmeier har selv møtt prisvinneren ved flere anledninger.

- Neppe kontroversielt

Gao Xingjian ble utsatt for et voldsomt angrep under en kampanje mot «åndelig forurensing». Åndelig forurensing var merkelappen på de som hadde en vestlig orientering med politisk eller antiortodoks poesi, og som nektet å være en del av den politiske kampanje i Kina.

- Det var kampanjen mot «åndelig forurensing» som felte Gao Xingjian i Kina, sier professor Harbsmeier.

Det ble etter hvert umulig for Gao Xingjian å være i Kina, og i 1987 flyttet han til Europa. I Paris, hvor han siden har bodd, har hans forfatterskap vakt stor interesse.

Selvironi og humor

Gao Xingjian er en framtredende modernist. Ifølge Harbsmeier er han livlig i språkføringen og svært tilgjengelig for et vestlig publikum.

- I det han skriver er han subtilt psykologiserende og samtidig intenst humoristisk. Han dramatiserer det indre liv og har en sterk sans for det absurde. I litteraturen hans finner vi også mye selvironi, forteller Harbsmeier.

Men i Kina, hvor de generelt er forbeholdne til modernismen, er ikke Gao Xingjian så tilgjengelig.

Gao Xingjian Født i Kina i 1940 og ble som barn oppmuntret til å male, skrive og spille fiolin. Kjent som dramatiker, forfatter og maler.Under den kulturelle revolusjon måtte Gao Xingjian ødelegge alle sine  manuskripter og ble sendt på landet for «rehabilitering».Har levd i eksil i Paris siden 1987.Ingen av Gao Xingjians bøker er oversatt til norsk.
Gao Xingjian Født i Kina i 1940 og ble som barn oppmuntret til å male, skrive og spille fiolin. Kjent som dramatiker, forfatter og maler.Under den kulturelle revolusjon måtte Gao Xingjian ødelegge alle sine manuskripter og ble sendt på landet for «rehabilitering».Har levd i eksil i Paris siden 1987.Ingen av Gao Xingjians bøker er oversatt til norsk. Vis mer

- Han er en postmodernist som ikke glir så godt ned i Kina, men i opposisjonskretser er han populær.

Frankofil

Sitt gjennombrudd fikk Gao Xingjian i 1983 med «The bus stop». Han var også dramatiker ved Peking Peoples Art Theatre, hvor han kanskje var særlig populær for sin blanding av ulike stilnivåer.

- Han blandet en vulgær virkelighet med en poetisk form.

Gao Xingjian er utdannet humanist og studerte fransk ved universitetet i Peking. Stykket «Den ville mann» fikk en blandet mottakelse da det ble satt opp i 1985, etter å ha vært forsinket i fire år. Noe Harbsmeier tror skyldes at Gao Xingjian var for frankofil.

Ingen «showman»

Harbsmeier er ikke overrasket over at nettopp Gao Xingjian nå får nobelprisen.

- Han lar seg lett oversette og har en poetisk tyngde som ellers er sjelden i Kina. Gao Xingjian er først og fremst en litterær forfatter som ikke er så glad i polemikk. Han er en stillferdig person, ikke en «showman», men en ytterst behagelig og uanstrengt person, sier Harbsmeier og understreker at Xingjian er en verdig prisvinner.

  • Under den kulturelle revolusjon måtte Gao Xingjian ødelegge alle sine manuskripter og ble sendt på landet for «rehabilitering».
  • Har levd i eksil i Paris siden 1987.
  • Ingen av Gao Xingjians bøker er oversatt til norsk.
POETISK TYNGDE: - GAo Xingjian lar seg lett oversette og har en poetisk tyngde som er sjelden i Kina, sier professor Harbsmeier om nobelksprisvinneren.