Vinner Julia?

Julia Roberts er pekt ut som den store favoritten under helgens Oscar-show. Dagbladet.no presenterer de nominerte.

Julia Roberst er verdens best betalte kvinnelige skuespiller, og hun fikk nettopp Golden Globe for sin tolkning av Erin Brockovich. Mange sier at Golden Globe-utdelingen er en god indikasjon på hvordan vinden kommer til å blåse Oscar-natten.

Joan Allen for «The Contender»

Joan Allen har vært nominert til Oscar to ganger tidligere, for sine roller i den politiske filmen «Nixon» og filmen om hekseforfølgelse og fanatisme i «The Crucible».

I år er hun igjen nominert for en film med politisk innhold. I «The Contender» spiller hun en politiker som får problemer med sin egen fortid i det hun stiller opp til valg som visepresident.

Joan Allen vokste opp i Rochelle, Illinois. Hun ble ikke tatt opp i heiagjengen på skolen, så hun begynte i en lokal teatergruppe i stedet. Hun er en av grunnleggerne av Steppenwolf Theatre Company hvor hun startet sin profesjonelle karriere.

Allen slo for alvor gjenom som Daniel Day-Lewis' forsmådde og fanatiske kone i «The Crucible» og som 70-tallshustru klar for den seksuelle revolusjonen i «The Ice Storm». Siden den gang har hun gjort seg bemerket i en rekke filmer, blant annet «Pleasantville».Den eksotiske, franske skjønnheten ble for alvor kjent på våre breddegrader i «Tilværelsens uutholdelige letthet» (1988). Da var hun bare 23 år, og ble stjerne over natten.Juliette Binoche har blitt belønnet med en Oscar tidligere, da for beste kvinnelige birolle i «Den engelske pasienten».Nå er hun Oscar-nominert igjen. Denne gangen for rollen i Lasse Hallströms «Chocolate», der hun vekker til live fortrengte følelser ved å selge magisk sjokolade.Juliette Binoche er født inn i en kreativ familie; skuespillertalentet fikk hun inn med morsmelka.Faren er skulptør mens moren er skuespiller, og Binoche har også mange talenter. I den skandalepregede «De elskende på Pont-Neuf», i regi av Leos Carax, spiller hun en ung kunstnerinne, og det er Binoches egne malerier vi ser i filmen.

Ellen Burstyn for «Requiem for a Dream»

Ellen Burstyn er en av de gamle traverne i denne kategorien. Hun har vært nominert til Oscar en rekke ganger og vant prisen for «Alive Doesn't Live Here Anymore».I år er hun igjen nominert for Darren Aronofsky marerittaktige film «Requiem for a Dream», som handler om narkotikaavhengighet.Kanskje kjenner vi henne aller best som frustrert mor i «The Exorcist». Her ga hun en av skrekkfilm-historiens mest intense portretter av fortvilelse og redsel.På tross at hun var en av 70-tallets dyktigste skuespillere, hadde hun problemer med å skaffe seg jobb på 80-tallet. Hun har derfor spilt i en rekke tv-filmer og hadde i en periode sitt eget tv-show.Ved siden av sin karriere som skuespiller er hun også politisk aktiv og har vært president for Actor's Equity, som slåss for skuespillernes rettigheter.

Julia Roberts for «Erin Brockovich»

Julia Roberts trenger vel ingen introduksjon. Hun er et av verdens mest kjente ansikter, og for ikke å snakke om et av verdens best betale ansikter.Julia Roberts behøvde ikke å vente så lenge på suksess. Etter at par mindre roller ble hun lagt merke til i den romantiske komedien «Mystic Pizza», og derfra var veien kort til filmen som sendte henne til stjernehimmelen, nemlig «Pretty Woman». Her spilte hun hora med hjertet av gull som finner ekte kjærlighet i mangemillionæren Richard Gere.Julias kjennemerke er uten tvil romantiske komedier. Men i «Erin Brockovich» tar hun en annen retning, med stort hell. I sin Oscar-nominerte rolle spiller hun alenemoren som tar opp kampen mot store multinasjonale miljøsvin - og vinner.

Laura Linney for «You Can Count on Me»

Laura Linney er det mest ukjente navnet i kategorien beste skuespiller. Linney har derimot spilt i en rekke filmer, men har holdt seg unna de store kassasuksessene og spilt mindre roller.Hun slo gjennom som beintøff advokat mot Richard Gere i «Primal Fear» og som datteren til Clint Eastwood i thrilleren «Absolute Power». På tross av en rekke minneverdige roller, ble hun ikke lagt merke til for alvor før hun spilte Jim Carreys falske kone i den kritikerroste «The Truman Show».Nå er hun nominert til Oscar for den uavhengige filmen «You Can Count on Me», en historie om en alenemor som må forholde seg til et haltende forhold, en kald sjef og en bror som bare er ute etter penger.

I morgen presenterer Dagbladet.no de fem nominerte i klassen for beste mannlige skuespiller.