Azra Gilani er årets «ålreite dame»

Vinner prestisjefull Harry Hole-pris

Azra Gilani er kåret til årets «ålreite dame» av Harry Hole-stiftelsen. Prispengene på 1 million kroner går til Redd Barna.

PRISVINNER: Azra Gilani fikk masse oppmerksomhet etter hun skrev kronikken «Muslimske mødre, nå må dere våkne!» i Aftenposten. Her tar hun et oppgjør med sine medsøstre som ikke står opp for døtrene sine, men som påfører dem tradisjoner som ikke samsvarer med norsk levemåte. Døtre som trues på livet fordi de har kjærester og ikke er jomfruer når de gifter seg. Foto Jan Tomas Espedal / Aftenposten / Scanpix / TT kod 95000
PRISVINNER: Azra Gilani fikk masse oppmerksomhet etter hun skrev kronikken «Muslimske mødre, nå må dere våkne!» i Aftenposten. Her tar hun et oppgjør med sine medsøstre som ikke står opp for døtrene sine, men som påfører dem tradisjoner som ikke samsvarer med norsk levemåte. Døtre som trues på livet fordi de har kjærester og ikke er jomfruer når de gifter seg. Foto Jan Tomas Espedal / Aftenposten / Scanpix / TT kod 95000Vis mer

«Azra Gilani er årets «ålreite dame» for sine tydelige synspunkter på pakistanske foreldres oppdragelse av sine barn i Norge og betydningen av å la alle barn som vokser opp i Norge, få ta del i storsamfunnets kultur og aktiviteter», skriver Harry Hole-stiftelsen i en pressemelding.

Gilani skrev blant annet en kronikk i Aftenposten som stiftelsen la merke til.

Som årets «ålreite dame» får hun være med på å bestemme hvem som får årets Harry Hole-pris.

Årets prisbeløp er på en million kroner, og sammen med styret i stiftelsen har Gilani bestemt at Redd Barna skal motta årets prisbeløp. Pengene skal gå til skolegang for syriske flyktninger.

Redd Barna arbeider på over 60 skoler i Syria med å bygge opp ødelagte skoler, sørge for trygge klasserom, utstyr, lærebøker og annet læremateriell. Redd Barna driver også skoler for flyktninger i Irak, Tyrkia og Libanon.

Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 ved at Jo Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra sin roman «Hodejegerne» til stiftelsen.

Stiftelsens formål er gjennom en årlig pris å gi barn grunnleggende lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland.

(NTB)