Vinner tur til Afrika

Juryen for urettferdighetskonkurransen har valgt seg ut fire vinnere. Ine Benedikte Målbakken, Hanne Marie Maugesten, Gunn Hege Karlsen og Yvonne Lunden Halseth har alle vunnet en tur til Mali i Afrika. Her kan du lese hvorfor de vant.

Juryen hadde en stri jobb med å velge seg ut fire bidrag. Til slutt valgte vi å lande på fire forskjellige kunstneriske uttrykk.

Ine Benedikte har tatt et flott og sterkt bilde som illustrerer urettferidhet innad i en familie. Her har hun brukt seg selv og broren som fotoobjekter med selvutløser på kameraet. Hanne Marie Maugesten har skrevet en gripende historie om en gutt som mistet begge bena da han løp over en en landmine. Gunn Hege Karlsen har lagt ned et imponerende arbeid i å snekre sin egen urettferdihetsside på nettet, og Yvonne Lunden Halseth har laget en video. Juryen gratulerer vinnerne!

Foto: «Alle barn har rett til en trygg oppvekst», av Ine Benedikte Målbakken, 16 år

Ine Benedikte Målbakken har tatt et velkomponert bilde, med fin bruk av kontrast og noe som nærmer seg overeksponering. Bildet viser en situasjon som beklageligvis er forholdsvis hverdagslig for mange ungdommer verden rundt, med alkoholmisbruk og vold. Plasseringen av ølflasker i bakgrunnen er klassisk, men diskret, og det tar tid å lese bildets fulle innhold. Vi berømmer fotografen for å ha villet vise en situasjon fra det norske samfunnet, som vi tror vi kjenner best. Det er bevegelse og nærvær i bildet, derfor virker blikkontakten mellom seeren og gutten på bildet mer gripende. Kontakten som skapes mellom den som ser på og den som opplever urettferdighet, griper tilskueren, som tenker at dette kunne like gjerne vært nabogutten.

«De andre» av Hanne Marie Maugesten, 16 år. Kategori: Novelle.

En gripende historie om en gutt som mistet begge bena da han løp over en en landmine. Forfatteren viser stort engasjement og setter søkelys på et av de mest uretteferdige problemene i verden - våpen som rammer uskyldige. Landminer er spesielt urettferdige fordi de dreper og lemlester når du minst veneter det. Dette beskriver forfatteren meget godt med stor personlig innlevelsesevne og sans for detaljer. Forfatteren skaper også nærhet og identifisering ved å skrive om en gutt som ikke lenger kan spille fotball, noe barn og voksne verden over kan relatere til. Dramaturgien er spennende; ALT blir ikke fortalt og forklart med en gang. Det skapes en spenning som gjør at du hele tiden ønsker å lese videre for å få vite mer.

Les novellen

Hjemmeside: Rettferdighet, av Gunn Hege Karlsen, 16 år.

Juryen er imponert over informasjonsmangfoldet, funskjonaliteten og presentasjonen på Gunn Hege Karlsens hjemmesider om urettferdighet. Disse sidene representerer et bidrag som er meget gjennomarbeidet, og som har fin gjenbruksverdi. Sidene er ryddig delt opp i temaer som «statistikk», «fattigdom» og «tema». Her finner brukeren nyttig informasjon om årsakene til ulikhetene i verden, og noen illustrerende eksempler på forskjeller med barn fra vesten og østen. Karlsen har også laget en oversikt med tips til litteratur og filmer som omhandler den tredje verden. Layouten på sidene er sober, og det er lett å navigere seg rundt. Juryen likte også godt at Karlsen har laget en lenkesamling til andre steder på nettet der man kan engasjere seg.

Vi anbefaler et besøk!

Kortfilm: «Urettferdig», av Yvonne Lunden Halseth, 17 år

Yvonne Lunden Halseth har med denne kortfilmen laget et eksempel på solid filmhåndverk. Her ser vi bildemateriale fra Norge og et land i Afrika klippet sammen slik at kontrasten mellom de rike i nord og de fattige i sør blir tydelig. Kontrasten blir underbygget av korte setninger som er klippet inn mellom hver bildesekvens. Klipperytmen er fin, og den litt håpefulle melodien som er brukt som lydteppe, passer til innholdet for øvrig. For filmen svartmaler ikke forskjellene mellom nord og sør. Ved å vise hverdagsliv i Norge og det afrikanske landet, får filmen også fram likhetene mellom «oss» og «dem» i form av glede, lek, latter - og håp. Spørsmålet filmen til slutt stiller gir seeren ettertanke og håp om rettferdig fordeling av verdens goder i framtida.

I juryen sitter: Nina Bull Jørgensen (informasjonmedarbeider UNDP), Emma Therese Hansen (redaktør i Ungdomsklubben), Siri Rønningen (prosjektleder i 100-årsmarkeringen Norge 2005), Maria Børja (prosjektleder i Dagbladet.no), Unn Conradi Andersen (ansvarlig for Dagbladet.no/litteratur)

KONTRAST: Ine Benedikte Målbakken har tatt et velkomponert bilde. Bildet viser en situasjon som dessverre er hverdagslig for mange ungdommer verden rundt, med alkoholmisbruk og vold. (Bildet har blitt noe forringet under innscanning.)