Vigdis Hjorth har fått Bokhandlerprisen for sin roman «Arv og miljø».

- Vinneren av Bokhandlerprisen har skapt høstens heteste litterære debatt

Gjennom hele forfatterkarrieren har Hjorth skapt kvinneskikkelser som ligger tett opp til henne selv.

BOKHANDLERPRISEN: Vigdis Hjorth mottok tirsdag Bokhanlderprisen for romanen «Arv og miljø». Foto: Sondre Steen Holvik
BOKHANDLERPRISEN: Vigdis Hjorth mottok tirsdag Bokhanlderprisen for romanen «Arv og miljø». Foto: Sondre Steen HolvikVis mer
Meninger

Vigdis Hjorth har fått Bokhandlerprisen for sin roman «Arv og miljø». Det kunne ikke vært mer fortjent.

«Det liknet jo kjærlighet. Jeg tok det for kjærlighet. Far kunne ikke motstå meg», heter det i «Arv og miljø». Den handler om den fraskilte trebarnsmoren Bergljot. I det ytre er temaet et smertefullt arveoppgjør. Det egentlige temaet sirkles langsomt inn. Hint om fyll og brutalitet, minner om moren med et blått øye, et brukket ben. Og kjernen altså. Farens incestiøse forhold til sin eldste datter. Hans skam, hennes ulykke, begge «alene med sin uhåndterlige bagasje». Hvor og i hvilken utstrekning misbruket skjedde trer frem i antydninger, i plutselige og overraskende bilder, sjokkerende utbrudd.

Hjorth på sitt aller beste; intelligent og stilsikker, med glassklare bilder og en særegne blanding av dissekerende analyser, desperasjon og forbløffende bilder. Og da med en kvinneskikkelse som er typisk Hjorthsk; frustrert, desperat, drikker altfor mye, havner i umulige kjærlighetsforhold.

Boka har skapt denne høstens heteste litterære debatt. Med sitt betente tema og ytre paralleller til Hjorths eget liv, har det blitt en debatt om hvor nær en forfatter kan gå sin egen biografi, før det blir etisk problematisk. En høyst betimelig debatt, men skivebom når det gjelder denne boka. Hjorth har aldri sagt at denne boka er hennes egen historie.

Gjennom hele forfatterkarrieren har Hjorth skapt kvinneskikkelser som ligger tett opp til henne selv. Eller i hvert fall den Vigdis Hjorth forfatteren velger å presentere i det offentlige.

I denne boka går hun tett på. Men Hjorth har alltid beveget seg i dette grenselandet; diktet sitt liv og levd sin diktning. Innfallsvinkelen i boka er likevel ikke privat eller bekjennende. Tvertom. Liksom i tidligere bøker er tonen stram og analytisk. Hun utforsker livet, dissekerer det eksistensielt og psykologisk. Vrir og vrenger.

Vigdis Hjorth barnebokdebuterte i 1983, kom med sin første voksenroman i 1986 og den kontroversielle «Fransk åpning» i 1992. Fra 2000 og fremover har hun etter mine begrep skrevet seg opp i toppskiktet av norske samtidsforfattere med bøker som «Om bare» 2001, «Hjulskift» (2007), og «Leve posthornet» (2012). I fjor fikk hun den høythengende Aschehougprisen. Nå får hun Bokhandlerprisen.

Gratulerer Hjorth. Den er deg vel unt!!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.