VINNERFILM: Gabriel Byrne har en av hovedrollene i Joachim Triers vinnerfilm. Foto: Filmweb
VINNERFILM: Gabriel Byrne har en av hovedrollene i Joachim Triers vinnerfilm. Foto: FilmwebVis mer

«Louder Than Bombs» vant filmpris

Vinneren av Nordisk råds filmpris er Joachim Trier

For første gang er det en norsk film som vinner prisen. 

Da «Louder Than Bombs» kom på kino for et år siden, var det til applaus fra både publikum og kritikere. I kveld ble den kåret til vinner av Nordisk råds filmpris.

Regissør Joachim Trier kunne skilte med å være nominert for tredje gang, mens dette var første gang en norsk film fikk prisen.

Selv takker regissøren for at juryen gir dem prisen til tross for at filmen har et engelsk talespråk.

–For meg er det bildene, eller selve filmspråket, som utgjør det mest personlige ved mitt arbeid. Og filmspråket kjenner ingen nasjonale grenser, sier Trier i en pressemelding.

BAKMANNEN: Regissør Joachim Trier før festpremieren til filmen "Louder Than Bombs"  i Oslo 2015.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BAKMANNEN: Regissør Joachim Trier før festpremieren til filmen "Louder Than Bombs"  i Oslo 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Stjernenavn

Dette er første gang Trier lager en engelskspråklig film. Med seg på rollelista har han stjernenavn som Isabelle Huppert og Gabriel Byrne. Prisen mottok han sammen med manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm.

Juryen hadde følgende å si om vinnerfilmen: «Joachim Trier og hans team tar fortellerkunsten til et nytt nivå. Den komplekse oppbygningen, den følelsesmessige dybden og evnen til å splitte opp klisjeer, burde gjøre dette verket til fast pensum på filmskoler over hele verden».

–Joachim Trier er Norges fremste filmskaper, han har en dybde og en undertekst i filmene sine som få andre har. Det er bare å gratulere ham, sier Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad.

Vanskelig sinn

–Tilfeldigvis syns jeg hans to foregående filmer var bedre enn «Louder Than Bombs». De var renere, lettere og mer fokuserte. I vinnerfilmen viser han derimot sin store evne som skuespillerinstruktør, og en vilje til å gå inn i emosjonelle knuter og vanskelige sinn. Han har et utrolig godt blikk for menneskelig oppførsel, og det er bare å glede seg til hva han kommer med neste gang, sier hun.

Trier har tidligere regissert «Oslo, 31. august» fra 2011 og «Reprise» fra 2006.

I krig og kjærlighet

«Louder Than Bombs» deltok i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes som første norske film på 36 år. Handlingen er satt til tre år etter at krigsfotograf Isabelle Reed døde i det som tilsynelatende var en bilulykke. Nå må enkemannen Gene, i Byrnes skikkelse, fortelle sin yngste sønn Conrad hva som egentlig skjedde. Han ber sin eldste sønn Jonah om å komme hjem for å hjelpe, men Jonah vender seg mot ham. Han har sitt eget bilde av moren og er ikke villig til å gi det opp.

–Dette er veldig gøy og en stor ære, sier manusforfatter Eskil Vogt om prisen, og legger til at han er vant til å gå tomhendt hjem etter ha vært nominert to ganger tidligere.

Nordisk råds filmpris ble delt ut for 13. gang, og prisen er på 350 000 kroner.