Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Kompani Lauritzen»

Vinneroppskrift fra Dag Otto

«Kompani Lauritzen» treffer feelgood-kjendis-reality-blinken.

KOMPANI LAURITZEN: Disse kjendisene har takket ja til å delta på Dag Otto Lauritzens «militærakademi». Foto: Matti Bernitz Pedersen / TV 2
KOMPANI LAURITZEN: Disse kjendisene har takket ja til å delta på Dag Otto Lauritzens «militærakademi». Foto: Matti Bernitz Pedersen / TV 2 Vis mer

TV: I denne versjonen av norske kjendiser som gjør noe de ikke kan på TV, er turen kommet til militæret.

I «Kompani Lauritzen» har Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård tatt med 14 kjendiser til militærleiren Setnesmoen på Åndalsnes. Militæret har lenge vært en populær setting for norske og internasjonale komedier, fra «Stompa» via «Operasjon Løvensprett» til «Private Benjamin» og «Stripes».

Her skapes humor og underholdning ved å ta én del håpløse surrehuer, én del disiplin og én del fysisk og mental tortur, og mikse det sammen.

«Kompani Lauritzen»

5 1 6

Kjendisreality

Lørdag 7. mars
Beskrivelse:

Tidligere fallskjermjeger og proffsyklist Dag Otto Lauritzen inviterer 14 kjendiser til å delta i hans militære «spesialutdanning».

Kanal:

TV 2

«Morsom og varm lørdagsunderholdning for hele familien.»
Se alle anmeldelser

Dette er også en vinnende oppskrift for «Kompani Lauritzen».

Virker lettere sjokkerte

I «Kompani Lauritzen» har gjengen med kjendiser av en eller annen merkelig grunn frivillig («Hvorfor er jeg med på dette?» er et spørsmål flere deltakere stiller seg opptil flere ganger i løpet av programmet) latt seg verve.

Gjennom ti programmer skal rekruttene og seinere aspirantene gjennom knalltøff militærgrunntrening i alt fra fysisk krevende øvelser til korrekt sengeoppredning.

Gjengen består av stort sett av komikere, musikere og mediepersonligheter som verken er vant til kaderdisiplin eller helvetesmarsjer.

Benedicte Izabell Ekeland, Lise Karlsnes, Emil Solli-Tangen, Desta Marie Beeder, Øyvind «Vinni» Sauvik, Abiel Tesfai, Henrik Thodesen, Marte Bratberg, Vita og Wanda Mashadi, Raymond Kvisvik, Lasse «Lazz» Jensen, Håvard Lilleheie og Siri Kristiansen virker alle lettere sjokkerte over hva de har blitt med på, men er likevel alle overraskende sporty og lite sutrete.

HELVETESMARSJ: Rapper Øyvind «Vinni» Sauvik er blant kjendisene som skal gjennom knalltøff militærgrunntrening. Foto: Matti Bernitz Pedersen / TV 2
HELVETESMARSJ: Rapper Øyvind «Vinni» Sauvik er blant kjendisene som skal gjennom knalltøff militærgrunntrening. Foto: Matti Bernitz Pedersen / TV 2 Vis mer

Barbering og bremsespor

Det er morsomt å se voksne mennesker få kjeft for ikke å klare å re opp senga skikkelig, og stå å skamme seg som en annen 12-åring som får kjeft av mamma.

Det er skikkelig morsomt å se kjendiser bli veldig opptatt av dovask og hverandres bremsespor.

Det er også artig når det klønes med barbering og påkledning. Og det er veldig morsomt når både befal og deltakere så vidt klarer å holde maska under diverse skjenneprekener.

Befalet fortjener en ekstra stjerne for å finne den riktige balansen mellom seriøsitet og glimt i øyet i hvordan de behandler deltakerne.

«Band of Brothers»

For Lauritzen og makker Ødegård er imidlertid målet ikke bare tull og moro.

Lauritzen starter programmet med å fortelle om sitt eget år som fallskjermjeger, og hvordan det hjalp han til å bli et bedre menneske. Målet for Lauritzen er at «deltakerne skal bli den beste versjonen av seg selv».

Mot slutten av episode tre får da også programmet sitt første «Band of Brothers»-aktige øyeblikk.

En deltaker har gått helt i kjelleren og besvimer. Partneren gir en oppvisning i kameratskap og solidaritet. Denne anmelderen tar seg nesten i å sitere den kjente talen fra Henry V, brukt i utallige krigsfilmer, og kjenner på en merkelig følelse av å bli litt rørt.

«We few, we happy few, we band of brothers;

For he to-day that sheds his blood with me

Shall be my brother.»

TVILLINGER: Vita og Wanda bød som vanlig på seg selv da de snakket med Rød Løpers utsendte reporter Jonas Scheie Hammer. Video: Mariann Habbestad. Vis mer

Lojalitetsbånd

Til tross for mye fnising og fjasing, skjer det noe med deltakerne utover episodene. Ved å bryte dem ned og få dem til å presse sine egne grenser til det ytterste, skjer det en slags forbrødring og forsøstring. De ofrer seg for hverandre og skaper lojalitetsbånd.

Det er når de performative maskene faller, at programmet virkelig seirer.

«Kompani Lauritzen» er ved første øyekast militærets svar på «Mesternes mester», men minner mest av alt om «Heia Tufte», en annen norsk reality-klassiker hvor humor og varme skapes ved å sette en gjeng med mennesker i en situasjon hvor de må overkomme egne begrensninger.

«Kompani Lauritzen» er morsom og varm lørdagsunderholdning for hele familien.

(Anmeldelsen er basert på de tre første episodene.)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!