Vinnertipsene

LOS ANGELES (Dagbladet): Ingen fransk film har gjort det bedre på kino i USA enn «Amélie». Derfor er de siste tipsene at den franske romansen slår «Elling» og får Oscar for beste fremmedspråklige film.

Halle Berry, Russell Crowe, Ian McKellen samt Jennifer Connely ligger også godt an foran nattas prestisjefylte fest i Hollywood.

Årets Oscar-kampanje kan utvikles til et godt filmmanus: Her er penger og politikk, brede smil, skittkasting og ryktemakeri vevd inn i hverandre. Flere i Hollywood føler at årets kampanje for å få akademiets stemmer har vært styggere enn vanlig. Hvordan alt dette kan ha slått ut, får vi først vite mandag morgen norsk tid.

Her imidlertid de siste tipsene i de mest sentrale kategoriene:

Russel og Halle

Beste mannlige hovedrolleinnehaver: Russell Crowe gjorde en ny fenomenal tolkning i «Et vakkert sinn», men han er ikke populær i Hollywood, og han fikk også Oscar i fjor. Det kan åpne døra for Denzel Washington, som er nominert for femte gang, selv om «Training Day» ikke er typisk Oscar-materiale. Dessuten har flere av de 5739 medlemmene av akademiet uttrykt irritasjon over rasedebatten under årets Oscar-oppkjøring. Dette kan slå tilbake på Washington. Kampen er åpen mellom Crowe og Washington.

Beste kvinnelige hovedrolleinnehaver: Oscar elsker comeback, men Sissy Spacek - som for 21 år siden vant med «Coal Miner's Daughter» - får knalltøff kamp mot Nicole Kidman - og ikke minst: Halle Berry. Sistnevnte har hatt en svært god kampanje etter at hun ble nominert for sin innsats i «Monster's Ball». Berry er dessuten det «nye» navnet i Hollywood.

Gammelt og ungt

Beste mannlige birolleinnehaver: Tid for at en av yrkets gamle håndverkere skal bli belønnet? Ian McKellen ligger an til å bli «the lord» av det flunkende nye Kodak Theater i natt for sin jobb som Gandalf i «Ringenes herre». Ben Kingsley og Jim Broadbent kan overraske.

Beste kvinnelige birolleinnehaver: Jennifer Connelly beviser igjen hvor stor skuespiller hun er med tolkningen av Alicia Nash i «Et vakkert sinn», og har (ufortjent) ikke vært nominert før. Eller vil Helen Mirren og Maggie Smith fra «Gosford Park» overraske? Neppe.

Beste regissør: Tett løp mellom Robert Altman, Ron Howard og Peter Jackson, men skuespillerregissøren Howard kan ikke lenger bli ignorert av akademiet etter at han nylig også ble kåret til beste regissør av sine kollegaer.

Beste film: «Ringenes herre» og «Moulin Rouge» er sterke utfordrere til «Et vakkert sinn», som definitivt ble fjorårets mest populære drama for voksne i USA. Og Oscar-akademiet belønner mer enn gjerne filmer som publikum har et forhold til. Nettopp derfor har vår egen «Elling» små sjanser i kategorien beste fremmedspråklige film, siden filmen først ser ut til å komme opp i USA i juni. Men Oscar-akademiet kan overraske filminteresserte verden over med sin egen «oppdagelse»? Vi krysser fingrene.

VINNER? Ian McKellen
VINNER? Jennifer Connelly
VINNER? Halle Berry
VINNER? Russell Crowe