SKADELIG TRAFIKK: Vi har alle et valg. Vi kan la bilene stå, vi kan gå, sykle, ta toget, ta bussen, ta trikken. Reise hjemme fra litt tidligere, skriver Sarah Jensen. Foto: NTB SCANPIX
SKADELIG TRAFIKK: Vi har alle et valg. Vi kan la bilene stå, vi kan gå, sykle, ta toget, ta bussen, ta trikken. Reise hjemme fra litt tidligere, skriver Sarah Jensen. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Vinteren og våren var for oss preget av luftveisinfeksjoner, og til slutt sykehusinnleggelse

Kommer alt til å bli grått, spør datteren min.

Meninger

Datteren min: - Mamma, det lukter eksos her.

Jeg tenker i mitt stille sinn at selvsagt lukter det, det er tre dager siden fellesferien tok slutt.

Hun: - Kommer det til å bli helt grått her i fremtiden? Må jeg bytte skole?

Hun har nettopp lest en Barbapapa-bok der planeten vår har blitt helt grå, og dyrene og Barbapapaene har forlatt oss voksne igjen på jorden og reist til en frisk planet.

Vår morgensamtale kretset rundt temaet forurensning, helt til vi var fremme på skolen som ligger midt i Oslo. For vår del startet problemene og ubehaget da all trafikk ble omlagt og begynte å kjøre over Rådhusplassen. Hennes og 500 andre barn sin skole ligger like ved.

Vinteren og våren var for oss preget av luftveisinfeksjoner, bronkitt og til slutt sykehusinnleggelse med kraftige luftveisinfeksjoner og en virusinfeksjon i lungene. For en syvåring som aldri har vært mye syk tidligere, ble dette veldig påfallende: Mistanken om at luftforurensning var årsaken økte. Andre foreldre jeg har snakket med har også hatt barn med ekstra mye luftveisplager denne våren.

Nå vet jeg at omleggingene ikke kommer til å bli opphevet av en liten notis i en avis. Men jeg ønsker å gi barna et håp, et håp om at når man har lært på skolen og ellers i samfunnet at trafikk og mye forurensning er skadelig og usunt, så skal ikke barn bli utsatt for så store mengder med luftforurensning hele hverdagen at de blir syke og føler ubehag.

Ikke voksne heller. Ingen.

De har ikke stemmer, de blir ikke hørt, men på Ullevål og Rikshospitalet lå det mange barn utover vinteren og våren og fikk oksygenhjelp for å hjelpe lungene friske nok igjen. Mange voksne også.

Sånn er det hvert vinterhalvår. Nå kommer snart høsten igjen.

Selv om man, som min datter, har foreldre som har valgt å bosette seg i en by som Oslo, så skal man ikke kjenne på dette ubehaget hver eneste ukedag.

Vi har alle et valg. Vi kan la bilene stå, vi kan gå, sykle, ta toget, ta bussen, ta trikken. Reise hjemme fra litt tidligere.

Selv om ikke du og dine barn har astma, hjerte- og luftveisproblemer så finnes det andre barn og voksne som sliter, veldig mye. Vi har et valg, og vi har kunnskap om at tomgang, eksos og veistøv er helseskadelig for både små og store kropper.

Jeg håper at flere kan finne andre måter å komme seg til og fra jobb og fritidsaktiviteter på enn med privatbilen sin.

Mange har valgt å pendle lange veier nettopp for å bo grønt og friskt. For oss som blir igjen i byen når dere pendler hjem kjennes det urimelig at vi skal bli igjen i en grå sky av veistøv på grunn av deres valg. Faktisk.

Hva mener du? Del det du har på hjertet under Lokale meninger!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.