NEWYORKER: Tomasz Stanko (70) har kjøpt leilighet i New York på sine eldre dager og bor nå deler av året i jazzhovedstaden. Også der har han funnet musikere som virker å være skreddersydd for hans musikalske formål. FOTO: TERJE MOSNES
NEWYORKER: Tomasz Stanko (70) har kjøpt leilighet i New York på sine eldre dager og bor nå deler av året i jazzhovedstaden. Også der har han funnet musikere som virker å være skreddersydd for hans musikalske formål. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

Vinterslepp av klasse

Etter en sterk høst har ECM opprettholdt den høye profilen inn i 2013, med utstilling, praktbok og strålende plater.

ALBUM: I ECMs hjemby München fortsatte den omfattende 2012-utstillingen «ECM — a cultural archaeology» i Haus der Kunst fram til 10. februar.

Til trøst for alle som ikke fikk med seg utstillingen eller konsertserien som gikk parallelt, foreligger  en uhyre interessant 300 siders bok/katalog med samme tittel tilgjengelig via nettet.

TOMASZ STANKO NEW YORK QUARTET: En polakk på sin andre hjemmebane.
TOMASZ STANKO NEW YORK QUARTET: En polakk på sin andre hjemmebane. Vis mer

Essays, intervjuer, diskusjoner, fotografier og oversikter forteller ECM-historien fra 1969 og fram til i dag, og plasserer Manfred Eichers livsverk i europeisk musikk- og kulturliv på den hittil mest omfattende og samlede måten.

BLANT utgivelsene denne vinteren forvaltes fortida med den første cd-utgivelsen av Keith Jarretts orgelimprovisasjoner «Hymns and Spheres» fra 1976 og en Jack DeJohnette Special Edition-boks i «Old & New Masters Edition»-serien. I hvit kartong ligger fire album med like mange Special Editions-band fra 1979-84, og musikken forteller nok en gang om den eksepsjonelle amerikanerens kapasitet som trommeslager, multi-instrumentalist og nytenkende bandleder, her i selskap med bl a David Murray, Arthur Blythe og John Purcell.

«Hagar's Song»

Charles Lloyd, Jason Moran

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Januar og februar har videre bydd på nye utgivelser fra Stefano Battaglia Trio («Songways»), Stephan Micus («Panagia») og Eleni Karaindrou («Concert in Athens») — en orkesterkonsert der Jan Garbarek og den nyslåtte Grammy-vinneren Kim Kashkashian er blant solistene.

EN dvd der bandoneonist Dino Saluzzi og cellist Anja Lechner er filmet mens de arbeider og turnerer med musikken fra albumet «El Encuentro» inngår også i vinterslippet fra ECM, som akkurat i disse dager inneholder spennende nyheter fra USA: Tomasz Stanko New York Quartets «Wislawa», Chris Potters «The Sirens» og Charles Lloyd/Jason Morans «Hagar's Song».

CHRIS POTTER: Kraftfullt og lekende i Homers kjølvann.
CHRIS POTTER: Kraftfullt og lekende i Homers kjølvann. Vis mer

Polske Tomasz Stanko (70) er blitt deltidsnewyorker på sine eldre dager, og i pianist David Virelles, bassist Thomas Morgan og trommeslager Gerald Cleaver har trompeteren skaffet seg nok et band som virker skreddersydd for hans ofte stillferdig glødende modal-melankoli.

Dobbeltalbumet «Wislava», dedikert til inspirasjonskilden Wislawa Szymborska (1923-2012), poet og nobelprisvinner i litteratur i 1996, er i utgangspunkt en ballade- og melodidominert samling.

«Hagar's Song»

Charles Lloyd, Jason Moran

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Men rundt Stankos trompettone hersker det også en frihet forhold til tempi og tonalitet som de tre medmusikerne ikke nøler med å ta i bruk, i en kommunikasjon som låter minst like ECM-europeisk som amerikansk.

OGSÅ saksofonisten Chris Potter (42) har lest seg til inspirasjon. Når han nå ECM-debuterer som leder med «The Sirens», er det med Homers «Odysseen» som utgangspunkt for et knippe lekne, nesten fengende melodier og med et band der den solide bass/trommer-duoen Larry Grenadier/Eric Harland driver musikken under og omkring hans kraftsprutende tenor- og sopransax samt mørktmalende bassklarinett.

CHARLES LLOYD, JASON MORAN: Tettspilt duo i standarder og sterk slaverihistorie.
CHARLES LLOYD, JASON MORAN: Tettspilt duo i standarder og sterk slaverihistorie. Vis mer

Craig Taborn og — som hos Stanko — David Virelles hersker over tangentene, Taborn som pianist, Virelles — 29 år og en hurtig stigende kubansk stjerne på New York-himmelen — som klangmaker på preparert piano, celeste og harmonium.

«The Sirens» er eventyrlig jazz i kjølvannet til en eventyrlig sjøreise, med storm og stille i dramatisk forening.

«Hagar's Song»

Charles Lloyd, Jason Moran

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

SAKSOFONISTEN Charles Lloyd er 74, pianisten Jason Moran 38, og det upretensiøse, men tettvevde og følelsesfylte duosamarbeidet deres på «Hagar's Song» spenner også vidt, fra Earl Hines («Rosetta») og Ellington («Mood Indigo») til Dylan («I Shall Be Released») og Brian Wilson («God Only Knows»).

Mellom jazz- og popstandardene spiller de Lloyds «Hagar Suite», fem satser tilegnet Lloyds tippoldemor Hagar som ble solgt som slave da hun var 10 år.

USENTIMENTAL:  Charles Lloyd. FOTO: HÅKON EIKESDAL
USENTIMENTAL: Charles Lloyd. FOTO: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Uten å være programmusikk-stive forteller Lloyd og Moran historien om en tragedie — slaveriet — som fortsatt utspiller seg i enkelte kroker på kloden. Usentimental, sterk og bevegende musikk fra en etablert og en kommende mester.