Vintervarme fra Kraftwerk

Blir det ny strømkrise i landet i vinter, kan vi alltids trøste oss med at de tyske teknopionerene Kraftwerk kommer på besøk 12. februar neste år.

Kraftwerk blir sett på som et av tidenes mest banebrytende band, og har hatt en voldsom innflytelse på elektronisk musikk. Da gruppa gjestet Rockefeller i Oslo i oktober i 1991, ble billettene utsolgt på ti minutter.

- Det er veldig fint å bli elsket for det som vi elsker så mye, sier Kraftwerk-grunnlegger Ralf Hütter ydmykt til Dagbladet.

Comeback i sommer

Ralf Hütter har nesten ikke pratet med pressen de siste 20 åra. Men han gjør det i et sjeldent intervju med Dagbladet. I sommer kom de tyske elektronikapionerene med sitt første album siden 1986, «Tour de France Soundtracks». Dagbladets anmelder mente Kraftwerk har laget minimalistisk, sjelfull og stemningsfull tekno, og ga plata en femmer på terningen.

- Vi har brukt lang tid på å komme med ny musikk på grunn av overgangen fra den gamle analoge til den nye digitale perioden. Vi har vært nødt til å overføre alt vårt materiale til digitale formater. Men det kommer ikke til å gå like lenge til vårt håndverk resulterer i ei ny plate.

- Du omtaler musikken deres om håndverk, ikke kunst?

- For oss er det dag-til-dag-arbeid. Hver dag går vi til vårt Kling Klang-studio, vårt laboratorium, kan du godt si. Der utvikler vi ideer og lyder.

Sykkelnerder

I årets Tour de France fulgte Hütter og det andre hovedmedlemmet, Florian Schneider, etter sykkelløpet i en følgebil.

- Vi var midt i sykkelløpet sammen med sjefen for løpet. Det var fantastisk. Albumet er en visualisering av sykkelløpet både geografisk og rytmisk.

Jeg har lest i et tysk sykkelblad at det finnes et sykkelløp fra Trondheim til Oslo. Den strekningen hadde det vært morsomt å sykle, sier Hütter.

TIL NORGE: I februar spiller Kraftwerk i Oslo. I dette intervjuet melder de også interesse for å sykle Den store styrkeprøven fra Oslo til Trondheim.