- Vinylen overlever cd-platene

Storsalg av vinylsingler i år.

(Dagbladet.no): Den er stor, upraktisk, tiltrekker seg støv og gir fra seg en knitrete lyd om ikke stiften er av nyeste modell.

Likevel har vinylplata funnet seg et stadig voksende nisjemarked.

- Jeg tror det er meget mulig at cd\'en blir overflødig i nedlastingens tidsalder, men at vinylplata overlever, sier Alex Needham, assisterende redaktør i musikkavisa NME, til Cnet.

White Stripes på topp

Det er særlig vinylsingler - 7-tommerne - som selger godt. I England har salget rundet 1 million eksemplarer i år, noe som er det høyeste tallet siden 1998.

Store kjeder som Virgin Megastores og HMV har et visst vinylutvalg på utvalgte titler, det samme har blant annet Amazon.

Samtidig stuper salgstallene for cd-singlene.

The White Stripes nyeste singel «The Denial Twist» kom seg inn på den britiske topp 10-lista, godt hjulpet av 5500 solgte vinylsingler.

ALLEMANNSEIE: Vinylsinglene finner et marked også utenfor DJ-kretsene. Dette bildet er tatt i forbindelse med musikkmessen Popkomm i Berlin.
ALLEMANNSEIE: Vinylsinglene finner et marked også utenfor DJ-kretsene. Dette bildet er tatt i forbindelse med musikkmessen Popkomm i Berlin. Vis mer

Og Lily Allen valgte å gi ut sin nyeste singel «LDN» eksklusivt for vinyl og digital nedlasting.

Kjærlighetsobjekt

Også Kristian Kallevik i platebutikken Tiger i Oslo har opplevd en økning i sjutommer-salget.

- Vi ser vel dette litt som en reaksjon mot den digitale musikken. Små digitale spillere fungerer jo mer eller mindre som en radio, men om man virkelig har et spesielt forhold til en låt eller et band vil man gjerne eie det i en eller annen form. Og 7-tommeren er et fint kjærlighetsobjekt, sier han til Dagbladet.no.

Han tror imidlertid vi er langt unna en situasjon der de store platekjedene begynner å ta inn vinyl.

- Nei, det er vanskelig å tjene kjappe penger i dette markedet. Det innebærer mye graving, og ofte lang leveringstid.

Flere mainstreamartister kommer imidlertid til å satse på formatet, tror Kallevik.

- De kuleste storartistene gjør som undergrunnsartistene. Men det er ikke nødvendigvis for å tjene penger - det viktigste er at de beholder undergrunnskredibiliteten, sier han.

<B>SELGER MYE: Den siste singelen til The White Stripes.
BARE PÅ VINYL: Lily Allens siste singel.