VINYLENS DAG: Jarvis Cocker (til høyre) kommer i studio for å spille plater sammen med andre kjendiser. Alt som en del av en hel måneds hyllest av det tradisjonelle og høyst vitale musikkformatet. FOTO:Dagbladet/Scanpix
VINYLENS DAG: Jarvis Cocker (til høyre) kommer i studio for å spille plater sammen med andre kjendiser. Alt som en del av en hel måneds hyllest av det tradisjonelle og høyst vitale musikkformatet. FOTO:Dagbladet/ScanpixVis mer

Vinylplata gjør stjernetungt radiocomeback

Hos radio-giganten BBC skal en haug superstjerner hente frem igjen Radio-DJ-enes gamle arbeidshest.

(Dagblaldet): Én gang i tiden var sju-og tolvtommers-platene i presset vinyl selve navet i driften av musikk-radioer verden over.

Knitrende vinyl Hva hadde Radio Luxemburg, BBC eller den legendariske piratradioen «Caroline» vært uten sine platespillere og platearkiv tilgjengelig for sine DJ-er?

Men så kom CD-platen på 90-tallet før harddisker på 2000-tallet ble radioenes nye lagringsmedium for sine musikkarkiv.

I dagens moderne radioverden, er de gamle heders-platespillerne Technics  SL1200 MKII enten skrotet, eller stuet langt vekk. Men nå skal både platespillere og vinylskivene frem i lyset igjen, og det hos selveste BBC.

Første nyttårsdag vil du igjen høre knitring og eventuelle hakk i plata hos radiogiganten og kanalen Radio 6 Music. Den eneste bakdelen for et vinylelskende radiopublikum, er at Radio 6 kun blir 100 prosent analog første nyttårsdag.

Sjutommer Platepratere på årets første dag i Radio 6, blir ingen mindre størrelser enn Pulp-vokalist Jarvis Coker som sammen med Guy Garvey og Don Letts skal snurre skiver.

Letts har sågar lovet at han medbringer en solid dose fra sin egen singelplate-samling.

RADIOHODER MØTER ANALOGHODER: Radiohead vokalisten Thom Yorke møter opp hos BBC sammen med bandets medlemmer opp for å snakke om vinyl

Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
RADIOHODER MØTER ANALOGHODER: Radiohead vokalisten Thom Yorke møter opp hos BBC sammen med bandets medlemmer opp for å snakke om vinyl Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

På sine egne nettsider skriver BBC at de har skrudd tiden tilbake med sin «All Vinyl day», for å markere en en hel måneds feiring av det høyst levende musikkformatet.

- I en verden dominert av digital musikk, er vinyl et format som fremdeles er nær hjertet til mange musikkelskere. Det stadig økende salget av vinylplater viser hvor bred appell vinyl fortsatt har, sier Radio 6-redaktøren Paul Rodgers til BBC.

En talsmann for radiostasjonen, sier at lytterne på den første dagen av 2012 kan forvente seg rare hendelser og noen få hakk når digitalt byttes med analogt for én dag.

Overlever CD-platen Som en topping av det hele kommer Richard Hawley i studio for å lede et stjernetungt program. Han skal diskutere gledene og bakdelene med vinyl som musikkformat. Hans gjester blir blant annet Radiohead og Artic Monkeys.

Spøkefulle tunger har i sosiale medier skrevet om BBC-stuntet, og lagt til at det burde vært CD-platen de hadde børstet støv av, fremfor vinylplaten, siden CD allerede er erklært som et veldig dødt format, mens vinylsalget i disse dager er økende.

Her hjemme i Norge ble det tidligere i år spådd en brå og snarlig død for CD-platen og meldinger om økt vinylsalg tikket inn kort tid etter.

HAKK OG STØV: Til tross for sine uperfektheter, er vinyl blant veldig mange fortsatt regnet som verdens vakreste musikkformat. Det har BBC valgt å markere med å kun snurre vinylskiver hele første nyttårsdag 2012. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
HAKK OG STØV: Til tross for sine uperfektheter, er vinyl blant veldig mange fortsatt regnet som verdens vakreste musikkformat. Det har BBC valgt å markere med å kun snurre vinylskiver hele første nyttårsdag 2012. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

Artister som Maria Mena og Jarle Bernhoft har lagt ned mye arbeide i godt designede LP-cover og solid mastring for sine utgivelser.

Nylig reiste komiker og vokalist i Det Norske Poesi & Satireorkester, Dagfinn Nordbø, til det beste platepresseriet i Tyskland for å presse et ekslusivt opplag av deres nyeste utgivelse.  

(Dagbladet gjør oppmerksom på at denne artikkelen er skrevet av en journalist som har ikke mindre enn to platespillere og over tusen plater — på sitt kontor...)