Vipp - og glipp

Baksideteksten på denne boka påstår at disse novellene vil føre oss «ned i et feminint mørke».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette gir meg det samme ubehaget som når noen sier at en bok handler om «en kvinne i bevegelse». Det er det samme ubehaget som jeg får når jeg tenker på denne vitsen: «Vet du hvorfor kvinner har bein? For at de ikke skal dra slim over gulvet.»

Det er noen som forsøker å fortelle oss at kvinner også har bein. At kvinner også kan bevege seg. Som menn? Det er noen som forsøker å fortelle oss at kvinner også har et mørke. Og at det er et annet mørke enn det de andre bærer med seg. De andre, det må være mennene, det. Men har vi noen gang hørt om «en mann i bevegelse»? Eller et mandig mørke?

Tenk deg slike merkelapper på for eksempel Dag Solstads bøker. Det ville vel gitt en morsom effekt. Men her er det ikke mye morsomt. For det med jenter og kvinner og sånn, det er visst trinnet før , det. Trinnet før en kommer til det ordentlige alvoret, de allmennmenneskelige problemene, de eksistensielle spørsmålene. Først må vi dukke ned i det feminine mørket, så får vi håpe at vi kommer ut på den andre siden. Slik at vi kan delta på den egentlige festen, snakke om de egentlige spørsmålene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer