SKAL FIKSE NESA: Vita skal reise til Iran for å operer nesa. Hun og tvillingsøstera Wanda skal ha blitt plaget i ungdomstida for det andre mener er store neser. De to er aktuelle med NRK-seieren «Vita & Wanda». Video: NRK Vis mer

«Vita & Wanda»

Vippeforlenging, neseoperasjon og brystreduksjon i ny NRK-serie: - Viktig at ikke alt dreier seg om sosial kontroll og hijab

Regissør Noman Mubashir vil vise en annen side av det flerkulturelle ungdomsmiljøet.

(Dagbladet): Tvillingparet Vita og Wanda Mashadi er aktuelle i NRK-serien «Vita & Wanda» som har premiere i dag på NRK TV. Gjennom drøye to år har NRK-teamet fulgt hverdagslivet til 25-åringene fra Strømmen utenfor Oslo. Jentene har iranske foreldre, men er født og oppvokst i Norge.

Mote, shopping og festing er en stor del av jentenes liv, og utseende og fasade spiller en betydelig rolle. Som mange andre unge er tvillingene aktive på Instagram og Snapchat, og det kommer fram i serien.​ Snapchat-selfies blir hyppig integrert.

«Vita & Wanda» er i samme gate som flere andre aktuelle NRK-serier, som Line fikser kroppen og Innafor. Disse programmene tar også sikte på å belyse utseende- og kroppspress blant unge mennesker.

Operasjon nese

I syv episoder blir seerne tatt med på blant annet vippeforlenging, brystreduksjon og neseoperasjon. Sistnevnte får Vita gjennomført i Iran.

- Å operere nesen er noe jeg har tenkt på ganske lenge. Wanda og jeg ble plaget da vi gikk på skolen. Folk mobbet oss og sa vi hadde store neser. Nå føler jeg at jeg endelig får gjort noe med det. Det gleder jeg meg til, forteller Vita.

- Det er ganske vanlig og det mange ikke tenker over er at man gjør dette kun for seg selv, ingen andre. Vi vil også vise hvor mye mobbing og drittslenging faktisk kan påvirke et annet menneske, og deres valg i fremtiden, sier Wanda.

Skal speile samfunnet

Men det ytre er ikke det eneste sentrale i serien skal man tro Noman Mubashir, regissøren bak prosjektet.

- Serien skal speile samfunnet. Vi ønsker å ta de unge på alvor og jeg har vært opptatt av å lage historier fra ulike ungdomsmiljøer. Denne gangen falt det på de flerkulturelle. Vita og Wanda er en del av dagens Snapchat-generasjon, de er spennende og fargerike, og de byr på seg selv. Det blir også fotball, 25-års dag og tur til Dubai å se. Ingen vil se unge på TV som ikke provoserer, engasjerer og sjarmerer.

- Kan ikke denne serien være med på å forsterke kroppsfokuset og utseendepresset i samfunnet?

- Det er viktig å sette fokus på utseendepress og ikke minst mobbing. Temaet tas ofte opp. Min jobb som programskaper er å sette søkelys på hva som rører seg der ute blant unge nordmenn. Jeg skal ikke dømme de som tar utradisjonelle valg men jeg vil gjerne vite hvorfor de velger for eksempel å pynte på utseendet.

NRK beskriver selv serien slik: «Vita og Wanda er 25 år og jobber, fester og reiser mye. De elsker mote og går ikke av veien for å pynte på utseendet. Livet er glam og gøy men i fortiden har de en tung ungdomstid som har formet dem slik de er i dag.»

- Jeg synes også det er veldig viktig at alt ikke dreier seg om sosial kontroll og hijab blant flerkulturelle. Vi glemmer at det finnes jenter med muslimske røtter som ikke er religiøse. Vita og Wanda er nåtidens feminister. De er skamløse og tør å ta sine egne valg uten å ta hensyn til hva andre måtte mene.