Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vippser'n tar alt

Vi må håpe at BankAxept kan redde konkurransen i mobilbetalingsmarkedet. En situasjon hvor «vinneren tar alt» er uholdbar fra et forbruker- og konkurranseperspektiv.

BLIR BETALINGSGIGANT: I forrige uke kom nyheten om at 106 norske sparebanker skal samarbeide om betalingsløsningen Vipps. - Betalingsappene blitt utformet som lukkede løsninger med eksklusive avtaler. Det er ikke mulig å sende penger til venner med en annen app enn den du har selv. Når mobilbetalingsappene er lukket på denne måten er det fare for at kun én app vil overleve i lengen – den med flest brukere, skriver artikkelforfatteren. 
BLIR BETALINGSGIGANT: I forrige uke kom nyheten om at 106 norske sparebanker skal samarbeide om betalingsløsningen Vipps. - Betalingsappene blitt utformet som lukkede løsninger med eksklusive avtaler. Det er ikke mulig å sende penger til venner med en annen app enn den du har selv. Når mobilbetalingsappene er lukket på denne måten er det fare for at kun én app vil overleve i lengen – den med flest brukere, skriver artikkelforfatteren.  Vis mer
Meninger

I forrige uke kom nyheten om at en halv million nordmenn må bytte mobilbetalingsapp. Snapcash og mCash leges ned. DNB er blitt enig med 106 sparebanker om at de skal slutte å konkurrere om mobilbetaling. I stedet skal de samarbeide om Vipps.

Spaltist

Torbjørn Bull Jenssen

er ekspert på Bitcoin og Blockchainteknologi. Han jobber i Menon economics med analyser knyttet til finans, innovasjon og digitalisering. Han er samfunnsøkonom fra UiO og SOAS (University of London).

Siste publiserte innlegg

I forrige uke kom også nyheten at Vipps skal bytte ut Visa med BankAxept. BankAxept er et effektivt betalingskortnettverk med lave transaksjonskostnader, eid av de norske bankene. Bankene kan fritt ta del i dette nettverket. Hver bank tilbyr sine egne kort og alle kort aksepteres på like vilkår. Dette har gjort det mulig for små og nyetablerte banker å komme inn på markedet med nye og konkurrerende kort-produkter. Likebehandling av ulike BankAxept-kort har bidratt til bedre konkurranse mellom bankene og gitt økt valgfrihet for forbrukerne.

For mobilbetaling er situasjonen en helt annen. For det første har de fleste appene vært bygget på de internasjonale betalingskortnettverkene til Visa og Mastercard. For det andre er appene blitt utformet som lukkede løsninger med eksklusive avtaler. Det er ikke mulig å sende penger til venner med en annen app enn den du har selv. Det er ikke mulig å betale med en annen app enn den butikken, festivalen, loppemarkedet eller nettbutikken har avtale med. Man kan bruke kort fra alle norske banker, men nesten aldri mer enn én app.

Når mobilbetalingsappene er lukket på denne måten er det fare for at kun én app vil overleve i lengen – den med flest brukere. Så lenge ulike apper ikke kan brukes om hverandre vil konkurransen mellom aktørene og forbrukernes valgfrihet gradvis forsvinne.

Det finnes allikevel håp. I Tanzania, hvor de har hatt mobilbetaling i 10 år allerede, har de etablert standarder som gjør at penger kan sendes mellom ulike mobilbetalingssystemer. Forbrukerne i Tanzania kan derfor fritt velge hvilken av landets fem mobilbetalingstjenester de ønsker å bruke, uten å tenke på hvilken som er størst. Når Vipps nå skal gå over til å bruke fellesløsningen BankAxept kan vi få til det samme her i Norge, hvis systemet utformes riktig.

Det er koblingen mellom mobilnummer og kontonummer som gjør mobilbetaling mulig. Ved å la BankAxept håndtere denne koblingen kan man sikre den samme likebehandlingen av betalingsapper som av bankkort. Dette vil gjøre det mulig med vennebetalinger mellom ulike apper. Tilsvarende vil butikker kunne ta imot betaling fra alle apper uavhengig av hvilke banker som står bak.

For at forbrukerne skal ha valgfrihet må bankene konkurrere i mobilbetalingsmarkedet og samarbeide om infrastrukturen. I Eurosonen er det Sentralbanken som nå utvikler fellesinfrastruktur for mobilbetaling. Dersom man ikke får til det samme med BankAxept bør også norske myndigheter gripe inn. En situasjon hvor «vinneren tar alt» er uholdbar fra et forbruker- og konkurranseperspektiv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling