Tiktok:

Virale treningsvideoer slaktes: - Tragisk

En bruker som legger ut videoer med fokus på å styrke magemusklaturen har fått flere millioner visninger på TikTok. Trener og gründer Yngvar Andersen slakter videoene og kaller dem «tragisk og ufattelig skummelt».

SKEPTISK: Treningprofil og gründer, Yngvar Andersen, mener disse treningsvideoene går under kategoriene «tragisk og ufattelig skummelt». Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TikTok-brukeren janny14906 står bak treningsvideoene og har i skrivende stund over tre millioner følgere og mer enn 42 millioner likes. På TikTok har brukeren lagt ut over 1200 treningsvideoer. Øvelsen hevdes å være en «perfekt mageøvelse», skriver Cosmopolitan.

Tanken bak øvelsen er å rykke brystet og hoftene frem og deretter bakover veldig raskt, mens man vrir seg, og det ender opp som en slags dans. Målet med treningen er å redusere magefettet og danne en slankere midje, skriver Insider.

- Dette hører til i sjangeren «tragisk og ufattelig skummelt» Spesielt med at avsenderen har godt og vel tre millioner følgere, sier trener og gründer i treningsstudioet Naardic, og tidligere kjent fra TV-programmet «Puls», Yngvar Andersen til Dagbladet.

KRITISK: Trener og gründer Yngvar Andersen er svært kritisk til videoene til TikTok-brukeren. Foto: Nina Ruud
KRITISK: Trener og gründer Yngvar Andersen er svært kritisk til videoene til TikTok-brukeren. Foto: Nina Ruud Vis mer

- Bør se resultater etter én måned

Brukeren bak videoene skriver i en kommentar på TikTok at folk bør se resultater etter én måned:

- Hver bevegelse krever fem minutters trening, skriver brukeren.

Hun skriver også at treningen vil føre til en slankere mage, og at det skal være 100 prosent effektivt i å redusere magefett. Flere i kommentarfeltet hevder at å gjøre øvelsene fem minutter hver dag hjalp dem med å gå ned i vekt.

I en video hun la ut forrige mandag vises en av øvelsene, med følgende beskrivelse:

- Hver gang du utfører denne vil all energi bli konsumert og magefettet vil reduseres.

- Reinspikka humbug

Andersen har fått tilsendt link til TikTok-brukerens profil, og er svært kritisk til at barn kan få dette opp i sin TikTok-feed.

- Det er absolutt ikke noen effektiv måte å fjerne magefett på. Dette er rett og slett reinspikka humbug. Som datteren min påpeker: de som ser dette er stort sett barn og ganske unge.

Han sier videre at barn har dårlige forutsetninger for å være kritiske til innholdet i slike videoer som legges ut på sosiale medier. Han reagerer også på at brukeren bak videoene står ved siden av barn med normal kroppsvekt.

- I tillegg til at det er humbug og feilinformasjon som får meg som pappa til å bli engstelig, står avsenderen ved siden av helt normale barn som gjerne er sprekere enn hun er, og som har litt fett på kroppen, men slett ikke mye. Etter mitt syn er det ingen tvil om hvem som er de sunne barna i denne videoen. Det er absolutt ikke avsenderen som framstår som sunn og sprek, sier Andersen.

Brukeren som legger ut treningsvideoene legger også ut flere hashtagger i dem. Ved å gå gjennom enkelte av hashtaggene viser det at videoer med #Workout har fått 37 milliarder visninger totalt. #Danceworkout har fått 72 millioner.

- Ekstremt negativ faktor

Fjorårets undersøkelse «Barn og medier» fra Medietilsynet viser at 65 prosent av barn og unge i aldersgruppen 9-18 år bruker TikTok.

Andersen påpeker at han ikke vet veldig mye om hvordan sosiale medier påvirker barn og unge, men at han er interessert i det. Han mener disse treningsvideoene er en «ekstrem negativ faktor».

- Jeg er skremt over hvor langt inn i livet til ungene våre disse stjernene når. Noe er veldig bra, så det er ikke bare fælt. Det er morsomme danser og andre ting som skjer, sier Andersen og fortsetter:

- Men når det gjelder dette med kropp som er så sensitivt og ødelegger så mange dager, år og kanskje til og med liv for mange mennesker som har et vanskelig forhold til både mat, kropp og trening, så er dette selvsagt en ekstremt negativ faktor, sier Andersen.

Balanse mellom trening og kosthold

En annen som også er kritisk til videoene er personlig trener Sohee Lee. Til Insider forteller hun at brukeren promoterer øvelsene som en viktig måte å få en tynn kropp.

- Hun har også andre innlegg der hun sier flere ganger, «Tren i en time om dagen og spis hva du vil». Det er selvfølgelig helt feil, og denne slags råd er akkurat det som skaper mye problemer for folk, sier Lee.

Andersen mener kombinasjonen av trening og et balansert kosthold er viktig.

- Det er helt klart sånn at man kan oppnå mer med å ha fokus på kostholdet, spesielt på kort sikt. Men jeg synes det er veldig fint å snakke om effekten god trening over tid har. Både for å få sterkere kropp og sterkere magemuskler, men og for å bygge gode vaner, sier Andersen og fortsetter:

- Jeg tror at helheten er litt kjedelig å høre om av og til, men begge deler er viktig. Å være sprek og om det skulle være litt fett utenpå de sterke magemusklene, så er ikke det så forbaska nøye, sier Andersen.

Brukeren bak videoene har så langt ikke kommentert saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer