Viralvideo advarer mot å spre stereotypier - Bruker bilde av Mette-Marit som eksempel

Bilder som disse kan «frarøve mennesker verdigheten og privatlivet» skriver Al Jazeeras videonettsted, og viser fram et bilde av Norges kronprinsesse.

BRUKES SOM EKSEMPEL: Dette pressebildet fra kronprinsesse Mette-Marits reise i Malawi i 2005 ble brukt av nyhetskanalen Al Jazeeras videonettsted AJ+, som et eksempel på «hvit frelser-syndrom». FOTO: Skjermdump AJ+/Getty Images
BRUKES SOM EKSEMPEL: Dette pressebildet fra kronprinsesse Mette-Marits reise i Malawi i 2005 ble brukt av nyhetskanalen Al Jazeeras videonettsted AJ+, som et eksempel på «hvit frelser-syndrom». FOTO: Skjermdump AJ+/Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en video som nå spres i raskt tempo på nettet, brukes et bilde av kronprinsesse Mette-Marit som eksempel på hvordan man ikke skal framstå, for å unngå såkalt «hvit frelser syndrom».

Videoen er publisert av nyhetskanalen Al Jazeeras videonettsted AJ+, og advarer mot å spre stereotypier når man legger ut bilder på sosiale medier, når man er på reise eller jobber som frivillig i utviklingsland.

Du kan se videoen her.

- Det vi ser mest av er den hvite, vestlige personen som reiser til et land langt borte og tar selfie med 10-20 afrikanske barn, plasserer seg selv i midten, og spiller på et vis hovedrollen i historien de forteller, sier Beate Øgård, leder av Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH), i videoen.

Hun advarer mot å framstille seg selv som «helten» som drar til et utviklingsland for å hjelpe. SAIH har laget en guide for hvordan man unngår å spre stereotypier i utviklingsland, og har også laget en video om dette.

Det er deres video AJ+ har brukt som utgangspunkt, da de publiserte videoen sin om samme tema, hvor de la inn bildet av Mette-Marit.

Tar Mette-Marit i forsvar

Bildet av kronprinsessen er tatt av en pressefotograf fra Getty Images, da hun var på et besøk i Malawi i 2005. Da var Mette-Marit i Malawi for å studere de store problemene rundt hiv- og aids-epidemien, og for å besøke sykehus og flere norske bistandsprosjekter.

KRITISERES: Dette bildet av Mette-Marit på besøk i Malawi i 2005 er brukt av AJ+ som eksempel på bilder som kan ta fra folk «handlekraft, verdighet og privatliv». FOTO: Getty Images
KRITISERES: Dette bildet av Mette-Marit på besøk i Malawi i 2005 er brukt av AJ+ som eksempel på bilder som kan ta fra folk «handlekraft, verdighet og privatliv». FOTO: Getty Images Vis mer

Over bildet har AJ+ skrevet at «bilder som dette kan frarøve personer handlekraft, verdighet og privatliv».

SAIH, som står bak den opprinnelige videoen, synes derimot ikke at Mette-Marit er noen dårlig rollemodell.

- Tvert imot. Mette-Marit har vist et stort og ekte engasjement i sitt arbeid som spesialutsending for UNAIDS, og har mye kompetanse. Hun bidrar også til å øke folks kunnskap om globale utviklingsspørsmål, noe vi er veldig opptatt av, sier Beate Øgård, leder av SAIH, til Dagbladet.

Hun forteller at de ble overrasket over at dette bildet ble brukt.

- Er bildet representativt for det dere ønsker å advare mot?

- Nei, denne settingen er mer nyansert i og med at hun var på besøk for å lære mer om HIV/AIDS-problematikken, og det henger sammen med hennes engasjement for utviklingsproblematikk. Det er et bilde som er brukt for å informere om et besøk, og nå ble det tatt ut av sin sammenheng, sier Øgård.

- Men mer generelt mener vi at kjendiser og andre profilerte personer har et ansvar for hvordan de framstiller konteksten bildet er tatt i og hva som er deres rolle, legger hun til.

DEN ORIGINALE VIDEOEN: Slik er den originale videoen fra Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond, som AJ+ har brukt som utgangspunkt for sin video. Video: SAIH Norway Vis mer Vis mer

I fjor fikk blant annet Ida Fladen og Katarina Flatland kritikk for å ha gått i denne fella, da de publiserte bilder fra Malawi mens de deltok i en kampanje mot barneekteskap i regi av Plan International Norge.

- Betyr mye

Dagbladet har vært i kontakt med Svend Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, men de ønsker ikke å kommentere saken.

SAIHs guide til hvordan man skal unngå å spre stereotypier har fått stor oppmerksomhet de siste dagene, blant annet etter at AJ+ publiserte sin video. Flere organisasjoner og institusjoner, blant annet Leger uten grenser, har bedt dem om å få lov til å bruke guiden.

- Det betyr veldig mye for prosjektet vårt. Vi ønsker å få økt fokus på personvern og etikk i bruk av sosiale medier, og her kan frivillige og reisende i utviklingsland spille en viktig rolle for hvordan de fremstiller verden de møter. Vi har fått mange henvendelser fra ulike aktører og enkeltpersoner som vil ta i bruk guiden. At den nå har slått så an i USA – og skapt mye debatt i kommentarfeltene – betyr mye fordi frivillighetsindustrien i USA er stor, sier Øgård.

Al Jazeera har ikke svart på Dagbladets gjentatte henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer