FORSONET:  I over 20 år har Roy Jacobsen irritert seg over sin egen roman «Virgo». For to år siden gjorde han et forsøk på å skrive den om, men endte i steden med en helt ny roman. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
FORSONET: I over 20 år har Roy Jacobsen irritert seg over sin egen roman «Virgo». For to år siden gjorde han et forsøk på å skrive den om, men endte i steden med en helt ny roman. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / DagbladetVis mer

- «Virgo» er ikke en verkebyll det har gått hull på. Den er her fortsatt.

Endelig er Roy Jacobsen forsonet med sin egen bitterhet.

• Les utdrag fra Roy Jacobsens nye roman her.

(Dagbladet): I 1988 ble Roy Jacobsens fjerde roman utgitt. Men forfatteren følte ikke at «Virgo» var ferdig, hverken språklig eller fundert. For to år siden skulle den gis ut i paperback. Da så Jacobsen en gylden mulighet til å endelig ferdigstille romanen som hadde irritert ham i over 20 år.

- Jeg begynte å rette opp det språklige, men det var gørrkjedelig. Allerede midtveis i første kapittel begynte det å skje noe. Jeg fikk en idé om at den skulle handle om noe annet enn i «Virgo». Det ble en helt ny bok, som ble morsom å skrive. Siste halvpart av «Virgo» har jeg ikke lest på nytt en gang, sier Jacobsen.

Etter nøye vurderinger har han endelig bestemt seg for å la personene beholde navnene fra utgangspunktet. Tida har han flyttet fra 80-tallet til nåtid av praktiske årsaker, som at vi i dag bruker mobiltelefoner. Hvis Jacobsen skal se matematisk på det, er det igjen 30 prosent av «Virgo», mens 70 prosent er nyskrevet.

- Boka handler om en far som ikke har vært helt kul, men ikke klarer å gjøre noe med det. Utdraget er fra da han slipper ut av fengsel. Far og datter begynner å spionere på hverandre, fordi de ikke klarer å holde seg unna hverandre, forteller Jacobsen.

«Anger» beskriver han som et menneskelig drama, som ikke er like mørk og pessimistisk som 1988-versjonen. De to likner mest på hverandre i åpningen, og bokas aller første setning er én av tre som er uforandret. Annet hvert kapittel omhandler far og datter.

- Gjør man noe galt, føler man skam. Anger er et større prosjekt, noe du ikke vil gjøre igjen. Det er en universell følelse, som passer godt til begge hovedpersonene, sier forfatteren.

Jacobsen ser komikken i tittelvalget for den nye boka. Han bedyrer at «Anger» er helt ferdig og ikke noe han seinere vil se tilbake på med bitterhet. Samtidig har han innsett én ting:

- «Virgo» er ikke en verkebyll det har gått hull på. Den er her fortsatt. Men nå får den seile sin egen sjø, sier Jacobsen og humrer.

- Hva leser du om sommeren?

- Jeg har brukt tre uker på å snekre dassen på hytta. Innimellom det har jeg lest fag- og historiebøker. Ettersom jeg er medredaktør for en oversettelse av islandske ættesagaer, har jeg nettopp gjort litt «pliktlesing» av Luthersk bibeloversettelse, sier Jacobsen.