Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Netthandel

Virke syter ikke om moms

Skattefordeler på utenlandsk netthandel går ut over norske arbeidsplasser.

LIKE VILKÅR: Det er viktig at norsk handel får konkurrere på like vilkår med netthandel ov er landegrensene, påpeker artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
LIKE VILKÅR: Det er viktig at norsk handel får konkurrere på like vilkår med netthandel ov er landegrensene, påpeker artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

«Virke vil stoppe unge kvinner som kjøper billige klær og nips fra utenlandske nettbutikker», skriver journalist Ole Petter Baugerød Stokke på DinSide 21. april. Han applauderer at Virke vil fjerne 350-grensen for momsfri netthandel fra utlandet, men forstår ikke begrunnelsen. Den er enkel: Virke og handelsnæringen i Norge vil ha like rammevilkår som utenlandske aktører. Da må det betales moms på alle varer, uavhengig av hvor de handles fra.

Dette er ikke et urimelig krav. Vi syter ikke over at folk handler på nettet fra utlandet, men påpeker at skattefordeler på utenlandsk netthandel går ut over norske arbeidsplasser. Handelsnæringen i Norge har ikke tradisjon for å be om spesialbehandling, men den reagerer når regjeringen gir utenlandske bedrifter særfordeler. Det er nettopp det 350-kronersgrensen handler om: en statsstøtte til bortelaget på bekostning av norske arbeidsplasser.

Når stadig flere forbrukere handler varene på nettet, så skjerpes konkurransen over landegrensene. Da er det ekstra viktig at norsk handel får konkurrere på like vilkår. Virke har foreslått en løsning på momsinnbetalingen. Forbrukere kan selv legge inn informasjon om sendingen de ønsker å importere og betale mva. for denne. Innbetalingsordningen kan bygge på tolletatens allerede etablerte side for internettfortolling for varer over 350 kroner. Slike løsninger er etablert eller er under etablering i de landene vi handler mest med. Innad i EU jobbes det med løsninger som både er enkle for forbrukeren og sikrer at momsinntekter til medlemslandene ikke forsvinner.

Det bør også Norge gjøre. Da kan norske og utenlandske handelsbedrifter konkurrere om de norske handlekronene med de samme forutsetningene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media