GRØNT SKIFTE: Investor Jens Ulltveit-Moe har de siste årene gått fra investeringer i olje til å satse på fornybar energi. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GRØNT SKIFTE: Investor Jens Ulltveit-Moe har de siste årene gått fra investeringer i olje til å satse på fornybar energi. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Virkelig, Jens Ulltveit-Moe? Tjener ikke Norge penger på oljen?

La oss ta en titt på tallene.

Meninger

I debatten på NRK Ukeslutt 25. juli sa du at Norge ikke lenger tjener penger på oljeutvinning.

Hvordan kan du hevde dette? Om vi ser på tallene for juni måned 2015, solgte Norge olje og gass for 35,5 milliarder norske kroner. Det er kun i juni måned. Det er 11 måneder til i året.

For å sette tallet i litt perspektiv: NRK sine totale driftsutgifter for 2014 var på cirka 5,5 milliarder. Og Rec Solar ble tidligere i år solgt for cirka 4,3 milliarder kroner.

Tenk også over at 77 prosent av overskuddet havner i statskassen. Gjennomsnitt salgspris for et fat råolje, i juni 2015, var 484 kroner. Totale produksjonskostnader for et fat på norsk sokkel, var i 2013 cirka 63 kroner. Altså har man over 700 prosent avanse. I konjunkturrapporten fra Norsk Olje Og Gass 2014 oppgis dessverre ikke produksjonskostnadene for et fat olje på norsk sokkel, men det er ingen grunn til å tro at de ligger mye over 2013-nivået.

Hvorfor Norsk Olje Og Gass ikke oppgir dette sentrale tallet, kan man jo bare spørre seg. Passer det ikke inn i bildet man vil skape?

Videre sier du at oljeprisen er veldig lav. Og at den aldri vil komme over 70 US Dollar pr fat. Om vi ser på oljeprisen de siste 100 år, vil vi se at den i de foregående år har vært unormalt høy. Det er ikke dagens pris som er unormalt lav! Vi ligger derimot fremdeles høyt, historisk sett. I 1986 var prisen 9,85 dollar pr fat.

Med dagens kurser ligger dagens produksjonskostnader under 8 dollar. Gjennomsnittlig. Dette er riktignok på norsk sokkel. På britisk sokkel ligger produksjonskostnadene vesentlig høyere. Her i Norge har vi en produksjonseffektivitet på oppimot 90%. I England har de en produksjonseffektivitet på rundt 60%. Det vil si at anleggene står i 4 av 10 av dager! Lønnsnivået ute er likevel vesentlig lavere. Og arbeidsrotasjonene vesentlig dårligere.

Er det slik at man får hva man betaler for, også når man skal rekruttere mennesker? Tror du at du tiltrekker deg de beste medarbeiderne ved å betale dårligst? Og lønner det seg alltid å la leverandørindustrien få legge premissene for hvordan anlegg skal designes?

I debatten viste du blant annet til Riggutvalget, som ble ledet av Eivind Reiten. Godt betalt med offentlige midler kom han frem til at riggkostnadene i Norge var høyere enn i Storbritannia. Og ikke overaskende var årsaken lønns- og arbeidsordninger. Men er det virkelig den hele og fulle sannheten? Er det ikke slik at også innenfor boring så kan vi vise til beste resultater her i Norge? Jeg tenker at om Reiten hadde studert italiensk Serie A opp mot eliteserien, etter samme metodikk, hadde han kommet frem til at eliteserien var best. For der var lønnskostnadene lavest.

Men så blir spørsmålet: Sier du disse tingene på grunn av uvitenhet, Jens Ulltveit-Moe, eller har du en annen agenda? Etter mange år, der du har levd godt av oljesektoren, ønsker du nå å bygge ned denne virksomheten. Og videre ønsker du at samfunnet heller skal støtte opp om det "grønne skiftet". Der du allerede er tungt inne. Er det egen vinning du har i kikkerten, eller er det barnebarna våre sin velferd du tenker på?

I dag er oljebransjen i ferd med å gjenta samme tabben som i 2003. Vi kvitter oss med spisskompetanse. Denne kompetansen kommer vi til å savne i morgen. Da har disse 20 - 30.000 menneskene funnet seg nye jaktmarker. Dette er ikke mennesker som er skapt for å sitte med hendene i fanget! De klarer seg. Men samfunnet har tapt kompetansen. Denne kompetansen må bygges på nytt. Det vil bli meget kostbart. Og regningen havner dessverre i fanget på oss skattebetalere. Jeg forstår ikke hvorfor dette skaper så mye glede i Akersgata.

Effektiviteten vil heller ikke bli bra den første tiden. Dette er avansert lagspill. Det tar noen år før det setter seg. Vi skaper en voldsom nedtur. Og legger forholdene til rette for en påfølgende boom. Dette er det kun spekulanter og kaketjuvene, som deg og andre, som tjener på.

Oljearbeiderne ønsker ikke almisser. De ønsker arbeid! Og arbeidsoppgaver er det ikke mangel på. Det som mangler, er vilje til å sette i gang arbeidet. Brønner skulle ha vært plugget og vedlikeholdsetterslepet på sokkelen vokser. Jeg krever derfor at regjeringen redder disse spesialistene på vedlikehold av plattformer og boring av brønner! Ikke bare for arbeiderne sin skyld. Dette er staute damer og robuste karer. Men vel så mye for samfunnet sin skyld. Guttene og jentene går fra å være verdensmestre i brønnboring den ene uken, til å være arbeidsledige den neste. Er dette god samfunnsøkonomi?

Jeg vil tro at mange av dine gamle gamle kamerater fra både Norsk Rederiforbund og NHO satte kaffen i halsen, da de så utspillet ditt om at regjeringen burde la oljejobbene "ryke". Ingen skal beskylde deg for å la gamle vennskapsbånd være i veien for egen vinning.

Når man ser på den finansielle eliten i Norge sin omgang med naturressurser i historisk lys, er det tydelig at dere må tøyles av myndighetene. Om man ser på hvalfangsteventyret i Sør-Georgia, ser man at dere ikke er så gode på samfunnsansvar og bærekraft! Der ble grunnlaget for noen av Norges største formuer skapt. Og den dag i dag ligger gamle skipsvrak og produksjonsutstyr igjen, som et monument over den norske rederstandens uredelighet. Dette kan vi ikke tillate på kontinentalsokkelen!

Du drar blant annet frem kostnadene ved haleproduksjon. Når myndighetene gir et selskap lov til å utvinne et oljefelt, er marginene helt klart størst når feltet er nytt. Men i det å få tilgang til å beskatte fellesskapets ressurser, ligger det også et betydelig ansvar. Man kan ikke løpe fra haleproduksjonen, selv om det viser seg at marginene går ned. Det eneste riktige, moralsk sett, er å kreve at utvinningsgraden blir så høy som mulig. Eller om vi tenker oss hvalfangsten. I dag kunne vi ikke ha tillatt at alt hvalkjøttet gikk til spille, når store deler av verden sulter.

I de neste årene kommer det 6 til 8 nye felt på norsk sokkel. Og det er også en stor rydde jobb som kan starte allerede nå, plugge tomme brønner. Og alle eksisterende felt må vedlikeholdes. Men da trenger vi kompetansen vi har. Snittalderen i mange av operatørselskapene er også relativ høy. Noen må ta over stafettpinnen etter disse, når de vel fortjent, går av med pensjon.

Det man gjør i oljebransjen nå i disse dager, kan sammenlignes med at alle fotballspillerne i eliteserien fikk sparken etter serieslutt. For man skal jo ikke spille igjen før ved seriestart. 

Dette innlegget ble først publisert på offshore.no.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.