Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Virkelig virkelig flyging

Tårnet i Kingston: - Jamaica Air, Oppgi høyde!Piloten: - We\'re high, man!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et klassisk eksempel på på høytflyvende luftfartshumor. Riktig så morsom er ikke MS Flight Simulator 2002, men det er virtuelt virkelig. Det er ikke bare å kaste seg i cockpiten og surfe rundt i skyene. Det handler om å lære seg å fly.

For de som kjenner (og elsker) de tidligere utgavene av MSFS er det ingenting å lure på. Grav dypt i lommene og pung ut. Dette er obligatorisk for desktop-pilotene. Lurer du på om dette kanskje er noe for deg, så gi det en sjanse. 2002-utgaven kommer med et glimrende kurs i flygingens grunnprinsipper, fra småflyet til jumbojeten.

Du bør ha en god stikke til å fly med, ellers kan stort sett alle lære dette. Men det er en forholdsvis bratt lærekurve, det krever tålmodighet, og det finnes ikke et eneste maskingevær på noen av de opptil 16 flyene i pakken. Og det er ikke gøyalt. Det er realistisk.

Men dette er morsomt: Kina på 80-tallet. Flyet er fullt av turister, og takser avgårde. Så stopper det brått og kapteinen kommer på lufta: «This plane ill! We take other plane!!» Alle vandrer over til en gammel DC3 på flyplassen. Motorene starter, men skrus straks av. Kapteinen snakker med passasjerene igjen: «This plane more ill! We take first plane!».

Nytt

Men hva er nytt og spennende her?

  • Først og fremst er det interaktive flygeledere. Dersom du ønsker det får du beskjed om hvilke retninger og høyder du skal holde. Det er masse andre fly i lufta, som du må observere og fly sammen med. Fungerer veldig bra, bortsett fra på Værnes, der flygelederen ba meg om å fly rett mot fjellveggen, og ble sint da jeg valgte å klatre litt...
  • Det er nye fly, blant annet Boeing 747- jumbojeten. Og den er stor...
  • Det er ny og forbedret grafikk på alt fra vær og skyer, til flotte flyplasser som du kan takse rundt på, parkere ved gatene og få instruksjoner på bakken. Det ryker fra hjulene når du lander. Mer og mer realistisk det hele.
  • Via internett kan du fly sammen med andre, laste ned SAS- og Braathens-fly, nye flyplasser.

Ingen Mayday

Det er denne sanne historien også: To mekanikere jobbet på en jumbojet da lunsjen begynte. De tok lunsjpausen i cockpiten. Den ene av dem veddet på at landingshjulene ikke ville trekke seg inn dersom han trakk i spaken. Han tapte veddemålet.

Men det mest supre med dette spillet er likevel at det gir deg hele verden å fly på. Jeg har flydd over Grand Canyon, ned stripa i Las Vegas, over kanten av Niagara Falls i helikopter, fra Gardermoen til Stockholm, fra Sandane til Florø. Har du råd, tid og interesse for flygning er dette midt i blinken. Det hevdes at du kan lære deg å fly med dette spillet, og at det er mulig å overføre kunnskapen mer eller mindre direkte til et virkelig fly. Faktisk hevdes det at Microsoft har utelatt en del motorstartsprosedyrer for å unngå at simmere prøver seg i «lånte» fly.

Det finnes ingen kapringer i MSFS2002. Det finnes ingen terrorister. Dersom du skulle komme til å krasje flyet ditt, er det lite realistisk, i motsetning til alt annet. Microsoft har fjernet animasjonene av brennende, ekspolderende fly. De har fjernet World Trade Center (Spillet utsatt en måned), og det er kul umulig å erklære en nødsituasjon. Og hva skal du med flygeledere hvis du ikke kan si «Mayday!».

Her er spillets hjemmeside

Video:

Boeing 747-400 taking off with ATC (15.4 MB / MPEG file)

Cessna C208 Caravan in a water take off (9.38 MB / MPEG file)

Bell 206B JetRanger III taking a sky tour of Las Vegas (13.9 MB / MPEG file)

Hele Norges coronakart